Leonard Orban: Románia nem csatlakozhat a V4-hez

Az államfői tanácsos szerint Románia azért nem csatlakozhat a Visegrádi négyekhez, mert mást akar, mint Magyarország vagy Lengyelország.
Hirdetés

Románia nem csatlakozhat a Visegrádi csoporthoz az Európai Unió jövőjét illető tárgyalások során, mert más az álláspontja bizonyos kérdésekben, főleg Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – jelentette ki Leonard Orban államfői tanácsos.

A Digi 24 televíziócsatornának adott interjúban az államfői tanácsost arról kérdezte beszélgetőpartnere, miért nem csatlakozik Románia a Visegrádi országok csoportjához az EU jövőjéről folyó tárgyalásokon, ahogy azt némely politikusok javasolták.

„A válasz egyszerű: mert különbözőek a látásmódjaink, főleg Magyarországhoz és Lengyelországhoz viszonyítva. Csehország és Szlovákia közelebb áll a mi álláspontunkhoz. (…) Mi az integráció elmélyítését szorgalmazzuk. Mi úgy gondoljuk, hogy az Uniónak előre kell haladnia, nem hiszünk abban, hogy vissza kéne utalni bizonyos hatásköröket a tagországokhoz, ellenkezőleg: minél több kompetenciát európai szintre kell emelni, amennyire lehetséges”

– mondta Leonard Orban.

Hozzátette: a Visegrádi négyekkel összhangban van Románia a környezetvédelmi kérdésekben és más vonakozásokban, de az Európai Unió jövőjét tekintve nem.

Victor Ponta volt miniszterelnök szerdán úgy fogalmazott: Sorin Grindeanu kormányfő egy olyan „egységes Európát” támogat, amely már nem létezik, Klaus Iohannis államelnök pedig „a Berlinből érkező fax” szerint szavaz. Ponta kijelentette: Romániának csak az jelenthet kiutat, ha csatlakozik a Visegrádi csoporthoz.

Hirdetés

„Úgy értelmeztem, hogy Grindeanu úr az egységes Európát támogatja, amely már nem létezik. Én, Victor Ponta képviselő magánszemélyként kérvényezném, hogy csatlakozhassunk a Visegrádi csoport országaihoz. Nem hiszem, hogy lenne más esélyünk, mint egy oldalon állni a szomszédos országokkal, akiknek van némi méltóságuk és bátorságuk. Ha folyton térden állunk, és Iohannis úr a Berlinből érkező fax alapján szavaz, csak vesztegetjük az időt”

A parlamenti képviselő szerint fölösleges Európa jövőjéről tárgyalni, hiszen Iohannis úgy fog szavazni az Európai Tanácsban, ahogy Németország elvárja.

„Ezek a mesék, hogy mindenki az egységes Európát támogatja, ostobaságok. Az egységes Európa megszűnik létezni. Románia egyetlen esélye az lenne, hogy csatlakozzon a Visegrádi csoporthoz, de nem fogunk csatlakozni, mert félősek vagyunk, gyávák vagyunk és gyávák a vezetőink” – tette hozzá szerdán Victor Ponta.

Hirdetés