Új szúnyogfajok felfedezésében vett részt egy kolozsvári kutató

Az egyik fajtát egy finn metálzenészről nevezték el.
Hirdetés

A tudomány szempontjából nyolc új fajt írt le a finnországi Jukka Salmela természetvédelmi biológus nemrég megjelent tudományos cikkében, amelynek társszerzője Kolcsár Levente-Péter, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársa – tudósít a BBTE közleménye.

A gombaszúnyogok (Mycetophilidae és Keroplatidae) családjába tartozó új fajok mellett ritka és alig ismert fajok részletes leírását is közölték. A fajok többsége északi fennoskandináviai elterjedésű, de egy Japánban gyűjtött fajt is leírtak a Biodiversity Data Journalban.

Kétségkívül eredeti húzás, hogy az egyik új fajt Tuomas Holopainen, a finn Nightwish szimfonikus metálegyüttes alapítója, billentyűse, zeneszerzője és dalszövegírója után Sciophila holopaineninek nevezték el. A zenész maga is nagy biológiakedvelő, a zeneakadémia mellett tengerbiológusnak is tanult. A kutatók ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a gombaszúnyogok (akárcsak más kétszárnyúak) alig kutatottak még európai viszonylatban is – fogalmaz a közlemény.

A szerzőpáros egy másik megjelenés alatt álló cikkében 30 gombaszúnyogfaj első romániai előfordulását közli. Az így 325-re emelkedő hazai fajszám még így is messze elmarad számos európai országtól – amiről most hirtelen nem tudjuk eldönteni, hogy bánjuk-e vagy inkább örüljünk neki.

A cikket itt lehet elolvasni.
 

Hirdetés