Nagyon kevés autópálya épült Romániában, de legalább borzasztó drágán

A lakosonkénti 3 centiméter sztrádával az ország Európa sereghajtója.
Hirdetés

Az európai uniós fejlettségi mutatók tekintetében Románia vigasza az szokott lenni, hogy a toplistákon rendszerint nem az utolsó, hanem az utolsó előtti helyen áll, megelőzve az örök vesztes Bulgáriát. A România Liberă összeállítása alapján már ez is csak mítosz, legalábbis az autópálya-építési adatok vonatkozásában.

Romániában ugyanis lakosonként alig három centiméternyi autópálya épült 1989 óta, és ez közel háromszor kevesebb, mint amennyi Bulgáriában, ahol 8,5 centiméternyi autósztráda jut fejenként minden lakosra. Nem beszélve Magyarországról a maga 18 centijével, vagy az európai színtéren is az éllovasok közt lévő Horvátországról, ahol 31,5 centiméternyi pálya épült per capita.

Romániában 730 kilométernyi autópálya épült eddig, ebből 570 kilométer a rendszerváltás óta eltelt több mint negyed évszázadban, mintegy 14 milliárd lejes költséggel.

Románia lakossága a legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint mintegy 19 millió fő, ebből az RL kiszámolta, hogy a rá eső, kicsivel több mint 3 centiméternyi autópályáért minden román állampolgár 736 lejt fizetett.

Romániában keveset, de drágán építettek – vonja le a lap a következtetést. A legnagyobb fiaskót a Bechtel-ügy jelenti: ismeretes, hogy a román állam közel 1,3 milliárd eurót fizetett ki az amerikai útépítő cégnek kemény 52 kilométernyi elkészült autópályáért – vagyis 25 milliót kilométerenként.

Hirdetés

A versenytárgyalás nélkül megkötött Bechtel-szerződés miatt az Európai Unió bírálta Romániát, és nem tette lehetővé, hogy uniós forrásokat is felhasználják az építkezéshez.

Az autópálya-építés európai éllovasai egyébként Spanyolország (15.000 kilométer), Németország (13.000 km) és Franciaország (11.600 km).

Hirdetés