Műemlék ingatlant vásárolna a Bihar megyei önkormányzat

A nagyváradi Rimanóczy szálló épületét vennék meg.
Hirdetés

A Bihar megyei önkormányzat tulajdonába kerülhet a nagyváradi Rimanóczy szálló és gőzfürdő Mészáros (Nicolae Grigorescu) utca 1. szám alatti épületszárnya. A megyei tanácsosok pénteken döntöttek arról, hogy a testület élni fog elővásárlási jogával.

Ioan Mang, a Bihar megyei tanács alelnöke az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a Rimanóczy-palota B szárnyát több más épülettel együtt az UniCredit bank kínálja eladásra. A testület pénteken arról döntött, hogy él elővásárlási jogával, és reméli, hogy a bank leválasztja a szóban forgó épületet az ajánlatcsomagban szereplő többi ingatlanról, így a megyei önkormányzatnak sikerül megvásárolnia azt.

A Bihar megyei közgyűlés azt követően döntött úgy, hogy élni fog elővásárlási jogával, hogy a két másik érintett intézmény – a nagyváradi önkormányzat és a Bihar megyei kulturális igazgatóság – jelezte: lemond erről a jogáról, nem áll szándékában a műemlék épület megvásárlása.

A megyei önkormányzat már döntött is 310.000 euró kiutalásáról az emblematikus nagyváradi épület megvásárlása érdekében.

Hirdetés

Pásztor Sándor, a Bihar megyei közgyűlés elnöke azt mondta, a testület pénteki lépése meggátolja, hogy más vásárló szerezhesse meg az ingatlant, mindaddig, amíg sikerül megállapodni az eladóval. „Most megakadályoztuk annak lehetőségét, hogy eladjanak egy, az épített örökség részét képező épületet, amelyhez nekünk is jogunk van” – mondta Pásztor Sándor.

Az épület földszintjén jelenleg vendéglő működik, az egykor a város egyik legelegánsabb szállodájának számító ingatlan azonban nagyon leromlott állapotban van.

Hirdetés