A román állam kártérítést fizethet a pedofil jógaoktatónak

A strasbourgi bíróság döntése nem jogerős.
Hirdetés

Az Emberi Jogok Európai Bírósága első fokú döntése értelmében a román államnak ezer euró kártértérítést kell kifizetnie Gregorian Bivolaru jógaoktatónak, a Spirituális Integráció az Abszolútumba (MISA) elnevezésű vallási mozgalom szellemi atyjának. A 64 éves férfi még 2004-ben tett panaszt Románia ellen az alapvető emberi szabádságjogok megsértése miatt. Összesen mintegy 250 ezer eurót követelt anyagi és erkölcsi kártérítés, illetve a perköltségek kifizetése gyanánt.

Azt állította, hogy a hatóságok lejárató sajtókampányt indítottak ellene, megsértették emberi jogait, és jogtalanul tartották őrizetben. A strasbourgi bíróság ez utóbbi esetben állapította meg, hogy Bivolaru jogosult a kártérítésre, mintegy 1000 euróra, és a perköltségek – közel 6 ezer euró – kifizetésére . Az ítélet nem jogerős, így az alperes fellebbezhet.

Gregorian Bivolarut 2013-ban hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kiskorú megrontása miatt, de mivel külföldön bujdosott, elfogása és kiadatása rendkívül bonyodalmas volt.

Az önmagát Jézushoz hasonlító férfi a napokban kérte, hogy tárgyalják újra az ügyét, azzal az indoklással, hogy áldozata 17 éves volt. A román hatóságok szerint a szervezett bűnözői csoportként működő MISA vezetőjeként szexuális perverziókra vette rá híveit, többek között kiskorú lányokat is.

   

Hirdetés