A honatyáknál lobbiznak a bejegyzett élettársi kapcsolat ellen

A Koalíció a családért a házasság intézményét és a gyermekek jövőjét félti.
Hirdetés

A Koalíció a családért levelet küldött a parlamenti pártok és csoportok képviselőházi vezetőinek, amelyben kérik, hogy utasítsák el a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénykezdeményezést. Az ügyben a képviselőház a döntő fórum.

„A bejegyzett élettársi kapcsolat meghatározása szinte azonos a házasság meghatározásával, majdnem teljes mértékben fogalmi és jogi egybeesés áll fenn a kettő között. Így a bejegyzett élettársi kapcsolat egy párhuzamos intézmény lesz. (…) Az állampolgári kezdeményezés indoklásában a házasságon kívüli családok elismeréséről van szó, ezen kifejezés kapcsán felmerül az alkotmányosság kérdése is” – írja az egyesület közleményében.

Az egyesület szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban nem kötelező a kölcsönös hűség, ezáltal „a román jogokra nem jellemző erkölcsi lazaságot vezetne be”.

„Egy olyan kapcsolatba való belépés által, amely ugyanazon előnyökkel járna, de kevesebb kötelezettséggel, úgy gondoljuk, hogy a fiatalokat kevésbé érdekelné, hogy összeházasodjanak. Egyre később házasodnak az emberek, ez pedig a gyermeknemzésre is kihat. Nem értjük, miként kérhetik ezt a módosítást, amikor a társadalom a történelem legsúlyosabb demográfiai krízisével küszködik”.  

A Koalíció a családért szerint a vadházasság elismerésének és bátorításának elsődleges áldozatai a gyerekek lesznek. Az egyesület szerint felmérések is kimutatták, hogy ezek a kapcsolatok rendszerint kevesebbet tartanak, a gyerekek szegényebb környezetben nőnek fel és kevésbé műveltek, mint a házasságon alapuló családban felnövő gyerekek.

Hirdetés

„A bejegyzett élettársi kapcsolat valós oka az, hogy törvényes keretet biztosítson az azonos neműek által alkotott családok számára. Ez bárki számára egyértelművé válik, ha megfigyeli ezeknek a bejegyzett élettársi kapcsolatoknak a fejlődését. A több ezer együtt élő homoszexuális pár, akiket védeni kell tematikájának előtérbe helyezése csak egy manipuláció, amely a vita lényegét hivatott elvinni egy másik irányba. Amit kihagynak ebből az érvelésből, az az, hogy az azonos nemű párok nem tudnak családi életet biztosítani, a kétféle párkapcsolat teljesen más, így nem lehet egyenlő elbánásban részesíteni őket törvényi szinten”.

Az egyesület szerint ezeknek a kapcsolatoknak a családi státusra emelése által a családokat megillető összes jog érvényes lesz az ők esetükben is, annak ellenére, hogy ezt nem kérik külön a jelenlegi tervezetben.

Hirdetés