USR: öröm és keserűség a kétnyelvű táblákról szóló kedvező ítélet kapcsán

Hiszen jó, hogy megjelenik a normalitás szikrája, csak az a kár, hogy azt a bíróságnak kell kikényszerítenie.
Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kolozsvári szervezete egy részt örömmel, másrészt keserűséggel fogadta azt a hírt, miszerint a kolozsvári Törvényszék döntése arra kötelezi a Polgármesteri Hivatalt, hogy román-magyar kétnyelvű helységnévtáblákat állítson a város bejárataihoz – olvasható a párt három – magyar, román és német – nyelven kiadott közleményében, amelyet a bíróság keddi ítélete nyomán adtak ki.

A közlemény rámutat: az USR szempontjából a Minority Rights Egyesület keresetének elfogadása olyan szimbolikus gesztus, „amely a történelemmel való megbékélésre bátorít, és ezáltal reméljük, hogy a jövőben nem fogjuk többet a múlt hibáit elkövetni.”

„A keserűségünk viszont abból fakad, hogy ehhez a gesztushoz bírói döntésre volt szükség. Bízunk abban, hogy a helyi önkormányzat, Emil Boc polgármesterrel az élen, meg fogja érteni ennek a döntésnek a fontosságát, és abba fogja hagyni a jogi eljárásokat. Ugyanakkor reméljük, hogy ez az önkormányzat úgy akar a város történelmében feltűnni, mint az az önkormányzat, amelyik önszántából állított kétnyelvű helységnévtáblákat, nem csak azért mert muszáj” – olvasható az USR közleményében.

 

Hirdetés