Mégsem kerül az alkotmánybírák elé a 14-es rendelet

Egy hivatali visszaéléssel vádolt volt képviselő szeretett volna a 14-essel visszavont 13-assal könnyíteni a helyzetén.
Hirdetés
A bukaresti ítélőtábla elutasította hétfőn a volt PNL-s képviselő, Theodor Nicolescu kérését, miszerint alkotmányossági kifogással éljen a Büntető törvénykönyvet korrupt politikusoknak kedvezően módosító 13-as sürgősségi rendeletet visszavonó, 14-es sürgősségi rendelet ellen. 
 
Theodor Nicolescu az országos visszaszolgáltatási hatóság alelnöke volt, amikor a hatóság kártérítést ítélt meg Horia Simu üzletembernek egy 70 millió euróval túlértékelt telek után. A per előző tárgyalási fordulóján Nicolescu ügyvédei arra kérték a bírót, emeljen alkotmányossági kifogást a 14-es sürgősségi kormányrendelet ellen, mivel az szűkíti Nicolescu védekezési lehetőségeit azzal, hogy visszavonja az épp a hivatali visszaélés definícióját módosító 13-ast. 
 
A vádhatóság, ez esetben a DNA arra a kérte a bírót, hogy ne emeljen alkotmányossági kifogást, mert a kifogásolt módosításnak nincs köze az ügyhöz. Az ítélőtábla mai határozata ellen 48 órán belül fellebbezhet Nicolescu a legfelső bíróságon. Az ítélőtábla alaptalannak találta Nicolescu ügyvédjének kérését, a per március 13-án folytatódik.
 
Ebben az ötven százalékkal felértékelt telek utáni kártérítési ügyben vádlottként érintett Markó Attila is, aki akkor, 2008-ban szintén tagja volt a visszaszolgáltatási hatóság központi bizottságának. A bizottság ráadásul gyorsított eljárásban hagyta jóvá ezt a kártérítést, mivel az azt igénylő Horia Simu azt írta az indoklásában, hogy súlyosan károsítaná az egészségét a stressz, ha nem gyorsíottt eljárással intéznék az ügyét.

Hirdetés