Iohannis: a Btk.-módosítás visszavonása kevés, az előre hozott választás sok

A válságot a PSD okozta, úgyhogy találja is meg a megoldást. Különben...
Hirdetés

„A 13-as sürgősségi rendelet visszavonása és egy miniszter kínkeserves menesztése túl kevés, az előre hozott választás viszont túl sok” – szögezte le Klaus Iohannis államfő kedden a parlament két házának együttes ülésén annak kapcsán, hogy a napok óta tartó tiltakozások hatására a kormány hatálytalanította a büntető törvénykönyv módosításáról szóló rendeletet, és Sorin Grindeanu miniszterelnök közölte, meneszti a rendeletet kidolgozó Florin Iordache igazságügy-minisztert.

Iohannis kijelentette,

egy válság kellős közepén vagyunk,

emberek százezrei tüntetnek az utcákon, egy felmérés szerint pedig a válaszadók 80 százaléka úgy véli, rossz irányba halad az ország.

Az okok kapcsán megállapította: a Szociáldemokrata Párt (PSD) december 11-én nagy győzelmet aratott, de azt követően kamikazeként frontálisan összeütközött a romániai társadalom jelentős részével, mivel választási ígéreteivel ellentétben nem az életszínvonal emelését tekintette fő célnak, hanem azt, hogy a büntetőügyek fenyegette személyeket megmentse.

Leszögezte: a megoldást annak kell megtalálnia, aki a válságot okozta, ez pedig nem más, mint a PSD.

Iohannis cáfolta, hogy a legitim kormány megdöntését akarja,

ugyanakkor megállapította: erős kormányra van szükség, nem olyanra, amely félénken pártutasításokat hajt végre, olyanra, amely átláthatóan is kiszámíthatóan jár el, nem az éjszaka leple alatt, rejtve.

Felszólította a kormánypártokat, hogy kormányozzanak felelősen, és hozzanak jó törvényeket az egész ország számára, nem csupán olyanokat, amelyek problémás politikusok egy csoportját szolgálják.

Kifejtette: az ország makrogazdasági helyzete kedvező, a kormány feladata pedig a gazdasági növekedés megtartása. Arra is figyelmeztetett, hogy az ország nemzetközi partnerei is jelentős elvárásokat támasztanak Romániával szemben.

Hirdetés

„Ha a válságot kirobbantó PSD nem talál sürgősen megoldást, tárgyalásokat kezdeményezek a Cotroceni-palotában, hogy beazonosítsuk a lehetséges megoldásokat” – szögezte le az államfő.

A tüntetések kapcsán kifejtette: a demokráciát nap mint nap életben kell tartani és meg kell óvni, és gratulált azon szülőknek, akik gyerekeiket is kivitték a tüntetésekre, hogy azok „igazi leckét kapjanak demokráciából.”

Az elnök feltette a kérdést: erős nemzetet akarnak, vagy olyat, amelyet megvetnek, és amely minden sutba vág azért, hogy megmentsen néhány bajba került politikust? „Megér ekkora áldozatot néhány politikus? Ez a kérdés, és erről szól a népszavazás is” - mutatott Rá Iohannis. Kijelentette, azért írja ki a korrupcióellenes harc folytatásáról szóló népszavazást, hogy a polgárok kifejthessék véleményüket a kérdésben.

A kormánypárti honatyák nem díjazták az államfő kijelentéseit.

Először csak pfújoltak, majd el is hagyták az üléstermet,

amikor az elnök a kormányoldalt bírálta. A parlament két házának elnökei, Călin Popescu Tăriceanu és Liviu Dragnea egyébként a szokásokat felrúgva nem fogadták az elnököt a parlament bejáratánál. A beszéd alatt a kormány sem tartózkodott az ülésteremben.

Hirdetés