Elfogadta a parlament az idei költségvetést

Derűs optimizmus, növekvő bevételek, csökkenő munkanélküliség.
Hirdetés

Megszavazta a parlament kedden a 2017-es állami költségvetést, amely 2,98 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

A büdzsé elfogadása mellett 208-an voksoltak, 105-en ellene. A PNL, az USR és a PMP honatyái szavaztak ellene. A társadalombiztosítási költségvetést is hasonló aránnyal szavazta meg a törvényhozói testület. A voksolást követően Sorin Grindeanu miniszterelnök megköszönte a parlament támogatását.

A kormány 2,98 százalékos államháztartási hiánnyal, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A kabinet becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) értéke eléri idén a 815,195 milliárd lejt.

A számítások szerint az államadósság az év végére eléri a GDP 37,7 százalékát, az infláció 1,4 százalék lesz. A kormány szerint az idén 4,3 százalékkal nő a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra mérséklődik.

A költségvetést kifogásoló ellenzéki pártok szerint túlméretezték a bevételeket, amelyek a kormány reményei szerint 15 százalékkal haladják meg a tavalyi szintet; illetve kételyeiket fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a román gazdaság valóban 5,2 százalékkal fog nőni.

Hirdetés

A várt gazdasági növekedést több elemző is túl optimistának nevezte, ők 3,4-4,3 százalék közötti GDP-bővülésre számítanak.

Az amerikai kereskedelmi kamara romániai kirendeltsége szerint a kormány csak úgy teljesítheti a gazdasági növekedésre és a bevételek növelésére vonatkozó célkitűzését, ha maradéktalanul megvalósítja a közberuházási programokat, illetve ha növeli és hatékonyabbá teszi az adóbehajtási kapacitásokat.
 

Hirdetés