Sógor beszólt Iohannisnak az EP-ben

Nehogy már az elnök mondja meg, hogyan érzik magukat az erdélyi magyarok.
Hirdetés

Klaus Iohannis államelnök kisebbségekkel kapcsolatos kijelentéseit bírálta Sógor Csaba az Európai Parlamentben, a testület február elsejei mini plenáris ülésén – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

A Romániában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről maguk a kisebbségek mondjanak ítéletet, ne a román állam első embere, aki megválasztása előtt többször leszögezte, hogy német származásúnak, de román érzelműnek vallja magát – szögezte le a szövetség európai parlamenti képviselője.

Klaus Iohannis ugyanis nemrég az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt azt állította, hogy Romániában modellértékű a nemzeti kisebbségek védelme, hiszen őt kisebbségi németként államfővé választották.

Sógor Csaba hosszan sorolta azokat a jogsértéseket, amelyeket a romániai magyar közösség az idők folyamán elszenvedett. „Nem hinném, hogy modellértékű az, hogy a több mint félmilliós német kisebbség mára pár ezerre apadt, hogy a csatlakozáskor megígért kisebbségi törvényt elszabotálták, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát büntetik, szimbólumainak használatát és anyanyelvi oktatását korlátozzák, hogy a ’89 után töredékében visszaszerzett közösségi javait, ingatlanjait újraállamosítják, az 1918-as gyulafehérvári határozatban megígért autonómiát azóta is letagadják” – fogalmazott Sógor Csaba.

Az EP- képviselő kijelentette: minden esetben az lehet a kisebbségek helyzetének fokmérője, hogy a közösség maga hogyan értékeli azt.

Hirdetés