Jönnek a zsúfolt vonatok: szerdától minden egyetemista ingyen utazhat

A kormány kimaxolta a diákok utazási kedvezményét, ami elsejétől lép életbe.
Hirdetés

Szerdától már semmi sem lesz olyan a vasúti közlekedésben, mint eddig: mostantól ugyanis ingyenesen vonatozhatnak az állami felsőoktatásban vagy akkreditált, illetve működési engedéllyel rendelkező magánegyetemeken tanuló hallgatók. Erre Gigel Paraschiv felsőoktatásért felelős államtitkár emlékeztetett hátfőn.

„464 273 hallgatóról van szó. Minden diák jogosult az ingyenes utazásra, semmiféle diszkrimináció nincs – akár állami, akár magánegyetemeken tanulnak. Az egyetlen feltétel, hogy a minisztérium által elismert felsőoktatási intézmény hallgatói legyenek. A kedvezménnyel járó költségek körülbelül 100 millió lejre rúgnak évente. Az ingyenes utazásra való jogosultság egész évben érvényes. Az egyetemi tanév október elsején kezdődik és következő év szeptember 30-án ér véget” – közölte az államtitkár.

A kormány január elején fogadta el azt a sürgősségi rendeletet, amely szerint ezentúl ingyen utazhatnak a vasúton a nappali tagozatos egyetemisták. A felsőoktatási intézményekben tanuló diákok bármilyen belföldi vasúti járaton ingyenesen utazhatnak, de csak másodosztályon.

Hirdetés