Beiktatták Donald Trumpot, a 45. amerikai elnököt

Romániai idő szerint este hétkor kezdődött a ceremónia. Itt követheti élőben Trump beiktatási beszédét.
Hirdetés

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor.

Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta. Az eskütétel után Trump elkezdte elmondani beiktatási beszédét.

Eskütétele utáni beiktatási beszédében Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy hivatalba lépésével nem szokványos hatalomátadás történik, hanem „visszaadjuk a hatalmat a népnek”. Az Egyesült Államok 45. elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak s együtt építik újra az országot mindenki javára.

Donald Trump köszönetet mondott Barack Obamának és feleségének, mert segítőkészen támogatták őt az átmeneti időszakban. 

Az elnök ezúttal nem azt ismételte meg, hogy „ismét naggyá tesszük Amerikát”, hanem azt mondta: „Amerika mindenekelőtt”. Véleménye szerint a politikusok mostanáig nagyon jól éltek, de közben gyárak zártak be, és munkahelyek szűntek meg. Gyártsunk amerikai termékeket, vásároljunk amerikai árut – fogalmazott Donald Trump.

Beszédében kitért arra: az amerikai haderő „szomorúan” leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt. Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra leromlott, a középosztály elszegényedett – mondta. 

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy Amerika nem akarja más országokra ráeerőltetni a saját értékrendjét.Azt ígérte, hgy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen, majd fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államokban nincs és nem is lesz helye az előítéletességnek.

 

 

Maga a beiktatási ceremónia mindössze fél órát tartott. A ceremónia előtt Washington belvárosában a Donald Trump ellen tüntetők betörték a Bank of America egyik irodájának ablakait, megtámadtak egy McDonald’s gyorséttermet és összetörtek a környéken parkoló autókat is. A rendőrség szétoszlatta a protestálókat. Csütörtökön este New York mllett, és Washingtonban is volt egy kisebb, de azonnal feloszlatott tüntetés, amelyen a protestálók elégettek egy Trump-sapkát.

Hirdetés