Porcsalmi Bálint lehet az RMDSZ ügyvezető elnöke

Pedig Nagy Zoltán nevét rebesgették jól értesült körökben.
Hirdetés

Porcsalmi Bálint politikai és kommunikációs tanácsadót javasolja Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnökének – közölte csütörtökön az RMDSZ.

A tisztség azt követően üresedett meg, hogy Kovács Péter két héttel ezelőtt benyújtotta lemondását. Médiaberkekben eddig Nagy Zoltán területi szervezetekért ügyvezető alelnök – Nagy Debreczeni Hajnal, szintén nemrég lemondott elnöki sajtótanácsos férje – neve merült fel potenciális ügyvezető elnökként.

Kelemen Hunor azt várja el Porcsalmitól, a 2015. áprilisi RMDSZ-kongresszuson meghirdetett újratervezés koordinátorától, hogy segítse ennek a folyamatnak a teljes körű megvalósítását, hogy „tovább erősítse a Szövetség és a romániai magyar közösség kapcsolatát, bátor kiállással képviselje a magyar emberek érdekeit – mindezt egy innovatív, hatékony szervezeti működtetéssel”.

„17 éve van a Szövetségben, ezalatt az idő alatt a legkülönfélébb feladatköröket látta el, a plakátragasztástól a kormányzati munkáig mindent. Velünk volt nemcsak kampányidőszakban, hanem a szervezeti építkezés vagy éppenséggel a kormányzás esztendeiben is. Bálint ismeri a szervezetet, és a szervezet is ismeri őt” – részletezte Kelemen.

Hirdetés

Mint mondta, 2000-től ismeri Porcsalmi Bálintot, aki kilenc évig közvetlen munkatársa volt: kabinetfőnöke, tanácsadója, a Szövetség kampányainak vezetője is.

Az ügyvezető elnököt az RMDSZ elnöke jelöli, majd terjeszti elő a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) elé. Ennek legközelebbi ülése január 28-án, jövő szombaton lesz.

Ezt közölte az RMDSZ Porcsalmi Bálintról:
Porcsalmi Bálint politikai és kommunikációs tanácsadóként dolgozik – stratégiai tervezéssel, kampányszervezéssel segíti döntéshozók, közszereplők és szervezetek tevékenységét.
Politikai tevékenysége és szakmai karrierje szorosan kötődik az RMDSZ-hez. Az elmúlt tizenhét évben a Szövetség minden kampányában részt vett: szervezőként, koordinátorként, az utóbbi években pedig külső tanácsadóként segítette az önkormányzati, parlamenti, európai parlamenti, valamint államelnökjelöltek munkáját. Bálint három évig volt az RMDSZ ügyvezető alelnöke: előbb a szórvány majd az önkormányzati főosztályt vezette. Hat évet Bukarestben dolgozott: Nagy Zsolt informatikai miniszter, majd Kelemen Hunor kulturális miniszter kabinetfőnökeként; 2007-ben hírközlési államtitkárnak nevezték ki.
Itthoni munkája mellett nemzetközi tanácsadóként tevékenykedett. Az elmúlt három évben dolgozott az ukrajnai elnökválasztási, a bécsi önkormányzati, valamint a szerbiai parlamenti kampányban; de több ízben szervezett kampányokat és politikai akciókat Bulgáriában, Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában, Moldvában és Bosznia-Hercegovinában; aktivistákat és jelölteket készített fel Jordániában, Szomáliában és Mongóliában is.
Hét éve az amerikai International Republican Institute trénereként politikai kommunikáció, szervezetépítés és kampányszervezés témakörben tart nemzetközi előadásokat, képzéseket – közel negyven politikai szervezet vezetőivel, tagjaival dolgozott együtt.
Bálint 36 éves, Kolozsváron született, Zilahon nőtt fel és ott járt iskolába. Politológusi diplomáját a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerezte, szakdolgozatát az előválasztási kampánykommunikációból írta.
Bálintot a Twitteren lehet követni: https://twitter.com/porcsalmib

Hirdetés