búcsú
béel
2017. január 19. csütörtök, 14:22
Több mint ezer zarándokot visz majd a csíksomlyói búcsúba.

Az idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében - jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Boldogasszony zarándokvonat 17 kocsival, 1054 zarándokkal indul június 1-jén a csíksomlyói búcsúba, a Fekete Madonna zarándokvonat pedig június 26-án indul Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű kegyhelyre.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, a zarándoklat egyik fővédnöke kiemelte: „önzéstől szenvedő világunkban" rendkívüli jelentősége van annak, hogy az emberek vállalkoznak egy ilyen közös lelkiségi programra.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a zarándokvonat másik fővédnöke a sajtótájékoztatóra küldött levelében úgy fogalmazott: ezek a rendhagyó zarándoklatok keresztény vallási jellegükön túl a népi diplomácia sajátos formáját is megjelenítik.
Miközben Czestochowa vagy Csíksomlyó felé robognak, a barátság és a testvériség üzenetét viszik magukkal. Úgy tűnik, ezt az üzenetet egyre inkább érti és várja a zarándokvonatok résztvevőit köszöntő sok száz vagy akár több ezer ember is - írta.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan az Emmi idén is 15 millió forinttal támogatja gyermekvédelmi gondoskodásban élő, határon túli, fogyatékkal élő, illetve egyházi iskolában tanuló fiatalok részvételét a zarándoklatokon.

Az államtitkár hozzátette: a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok egy-egy ilyen zarándoklaton megtapasztalhatják azt a szeretetet, ami a családban felnövő fiataloknak természetes.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2017-ben a vasúttársaság több mint 10 000 embert szállít majd különböző különvonatokon. A MÁV-Start Zrt. összesen 140 milliós évi utasszámához képest ez elenyészőnek tűnhet, a társaság mégis kiemelten kezeli ezeket a vonatokat. Egyrészt, mert nemes célt szolgálnak, másrészt, mert utasaik között sokan vannak, akik egyébként nem veszik igénybe a közösségi közlekedést, így a vasúttársaság csak ilyenkor szólíthatja meg őket.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19078
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.