Folytatódnak a tüntetések szerte az országban

Míg Temesváron ezernél is többen, addig Brassóban, Nagyszebenben, Jászvásáron pár százan vonultak utcára csütörtök este.
Hirdetés

Néhány városban csütörtökön is utcára vonultak a részleges közkegyelmet és amnesztiát biztosító rendelet ellenzői, más városok vasárnapra tartalékolnak. A legtöbben éppen Temesváron, Sorin Grindeanu kormányfő városában tiltakoztak, ahol bár kezdéskor alig 200-an voltak, később megtelt a Román Nemzeti Opera előtti tér.

A helyi tudósítások szerint a tüntetők száma elérte az ezret – a Digi 24 szerint az ezerötszázat –, és a Colectiv-tűzvész óta nem volt ilyen nagy szabású gyülekező a Bánság fővárosában. A résztvevők Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu nevét egyaránt kifütyülték, de általában civilizált hangnemben zajlott le a demonstráció.

Brassóban háromszázan, Nagyszebenben mintegy kétszázan, Jászvásáron százötvenen, Ploieștien és Bukarestben pedig alig százan tiltakoztak.

A cél minden városban ugyanaz: megakadályozni a kormányt az olyan törvénymódosító rendeletek elfogadásában, amelyek számos bűncselekmény esetében részleges közkegyelmet vagy amnesztiát hirdetnének. A kisebb-nagyobb tömegek korrupció- és PSD-ellenes jelszavakat skandáltak.

Több városban minden napra tüntetéseket helyeztek kilátásba.

Hirdetés