Továbbra is összefér a pártpolitikai tisztség és a kórházigazgatás

A szenátuson nem ment át a Cioloș-kormány sürgősségi rendelete, mely depolitizálta volna a kórházakat.
Hirdetés

A szenátus hétfőn elutasította azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelyet még Dacian Cioloș előző miniszterelnök kormánya terjesztett be, és megtiltotta volna a pártpolitizálást a kórházi igazgatóknak. A szenátusban többséget alkotó PSD-ALDE honatyái a kormányrendelet ellen szavaztak, miután a jogi és az egészségügyi bizottság is külön jelentésben foglalt állást ellene.

A két szenátusi bizottság azzal érvelt: a határozatot anélkül terjesztették be, hogy megkérdezték volna a közvetlenül érintett személyeket, akiknek megkötné a kezét a szigorú szabályozás.

A rendelet végleges elvetéséhez a képviselőház többségének a szavazatára is szükség van.

Vlad Voiculescu korábbi egészségügyi miniszter azért tartotta fontosnak a rendelet elfogadását, mert ezáltal megnyílt volna a lehetőség, hogy politikailag független szakemberek irányítsák a kórházakat. A rendelet azt is megtiltotta volna, hogy egy kórházmenedzser családtagokat, közeli vagy távoli rokonokat alkalmazzon a fontosabb pozíciókba. Ugyanakkor nem tette volna kritériummá, hogy a kórházigazgató főorvosként vagy egyetemi tanárként is aktív legyen. 

 

Hirdetés