Cioloș szerint a parlament nem könnyítette meg a kormánya munkáját

Mérleget vont a leköszönő miniszterelnök.
Hirdetés

A Victoria-palotában tartott szerdai sajtótájékoztatóján Cioloș felidézte, kormánya „rendkívüli társadalmi és politikai körülmények között” alakult meg, utcai tüntetések és a korábbi kabinet lemondása után, amikor egy szakértői kormány létrehozása bizonyult a legjobb megoldásnak. A parlament részéről viszont meglehetősen „illékony” támogatást kapott ez a kabinet, ami megnehezítette a döntéshozatalt – fogalmazott a miniszterelnök.

Cioloș elmondta: tisztában volt azzal is, hogy a lakosság nagyon nagy elvárásokkal tekintett az általa vezetett kormányra, de már megbízatása kezdetén felszínre kerültek olyan, sok esetben 20 éve rejtegetett problémák, amelyek nehézségeket okoztak. „A kormány nem tehette meg, hogy ne nézzen szembe ezekkel a gondokkal” – mondta a kormányfő.

A leköszönő miniszterelnök elmondta, még keresi, miként hasznosíthatja a továbbiakban tapasztalatát. Cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint külföldi állásra pályázna, jelezve, hogy nem kíván elköltözni Romániából. Cioloș korábban mezőgazdasági EU-biztos volt.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tárgyalni fog-e a román ellenzék vezető erejének számító Nemzeti Liberális Párttal (PNL), valamint a decemberi választások után először parlamentbe jutott Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel, elmondta: a két párt tudja, hogy ő nyitott a tárgyalásra, és amennyiben ilyen felkérést kap tőlük, tárgyalni is fognak. Cioloșt, mint ismeretes, a választások előtt mindkét párt megkörnyékezte, de kormányfőként nem kívánta feladni pártsemleges státusát.

Hirdetés