Mi legyen a kolozsvári Tűzoltó-toronnyal?

Az építészek rendje és az önkormányzat ötleteket gyűjt a 15. századi épület új rendeltetésének megállapítására.
Hirdetés

Versenypályázatot hirdet a Romániai Építészek Rendje erdélyi fiókja a Szappany (mai nevén Tipografiei) utcai Tűzoltó-torony restaurálására. A kolozsvári önkormányzattal partneri viszonyt kialakítva azt szeretnék, ha az építészeti örökség fontos részét képező építmény múltjához méltó módon újulhatna meg, melynek révén bekerülne a kincses város turisztikai látványosságai közé, és a helyi kulturális élet egyik kiemelt helyszínévé válna.  A felújítások részeként gyalogosítanák az egykori Szappany utcát, így könnyebben megközelíthető lenne a turisták számára.

Az épület jelenleg az önkormányzat tulajdonában áll. Mivel üvegkupolás tetőszerkezettel bír, alkalmas lenne egy kávézó kialakítására is. Akár külföldi szakemberek is pályázhatnak, bár a dokumentáció egyelőre csak románul érhető el. A győztes pályázatról szakemberekből álló zsűri fog dönteni. A pályázatokat január 26-ig várják.

A régi városfal részéből fenmmaradt, 15. századi építmény eredetileg a takácsok céhéz tartozott. Az 1930-as évekig tűzmegfigyelő toronyként funkcionált. Hasznosítására már többször is kísérletet tettek, például 1960-ban tűzoltómúzeumot hoztak létre benne, majd 1985-ben, amikor az üvegkupolát hozzáépítették, csillagászati múzeumot szerettek volna benne kialakítani. Végül 2001-ig – csekély érdeklődés mellett – működött benne a tűzoltómúzeum. Azóta áll üresen, csak néhány kisebb lebonyolítású rendezvény alkalmával nyitják meg a közönség előtt. Ez meg is látszik azon, hogy állaga napról napra egyre romlik.

Most újabb megújulási kísérlet előtt áll. Lehet jelentkezni, az ötletekkel.

Hirdetés