Ha nincs protekciód, nem kapsz életmentő szervet

Rendkívül súlyos dolgokat mondott ma maga az egészségügyi miniszter.
Hirdetés
Súlyos szabálytalanságokat észlelt a kormányfő ellenőrző testülete az Országos Szervátültetési Ügynökségnél (ANT) – közölte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szombaton. 
 
A szaktárca sajtótájékoztatóján Voiculescu azt mondta, a szervek kiosztásakor semmiféle egységes kritérium nem érvényesül, a vonatkozó törvényeket pedig nem tartják tiszteletben. Az ellenőrzés során arra derült fény, hogy a szabályzat dacára 
 
nincs országos várólista az egyes szervekre, ezeket csak szokásjog alapján osztják ki, és a betegeknek nem biztosítanak esélyegyenlőséget. 
 
Voiculescu hozzátette, felmerült a gyanú, hogy a szervekhez nem mindig az orvosi prioritások alapján, tehát nem korrekt módon jutnak hozzá az átültetésre váró páciensek. Elmondta, a 2014-ben egyik központban és egyetlen típusú betegségterületen végrehajtott szervátültetések 60 százalékának olyan személy volt a haszonélvezője, aki abban az évben került fel a várólistára, miközben a listán 2005 óta is várakoznak egyesek. 2015-ben ugyanúgy egy intézet átültetéseinek haszonélvezői abban az évben iratkoztak fel a várólistára.
 
A szaktárca vezetője kijelentette, értesítette az illetékes hatóságokat a szabálytalanságokkal kapcsolatban. Ugyanakkor felhívást intézett a politikusokhoz, hogy egy ilyen kényes ügyet, amelyben emberéletekről van szó, ne használjanak fel a választási kampányban. 
 
„Amikor az életed függ egy szervtől, nem lenne szabad hogy számítson, hogy temesvári, kolozsvári vagy-e. És annak se lenne szabad jelentősége legyen, hogy egy bizonyos ember által vezetett szervátültetési központ páciense vagy-e. Annak se lenne szabad nyomnia a latban, hogy ismertebb személyiség vagy, mint a többi beteg a várólistán” – fogalmazott az egészségügyi miniszter. 
 

Hirdetés