Magyaroknak szóló adventi programokkal készül Nagyvárad

Az önkormányzat a Szent László Napokat szervező egyesületet bízta meg a magyar programok lebonyolításával.
Hirdetés
Idén először helyeznek ki adventi koszorút a nagyváradi Szent László térre, az első gyertyát pedig a karácsonyra való várakozási időszak első vasárnapján, november 27-én 18 órakor gyújtják meg – jelentette be Zatykó Gyula programszervező. Mint részletezte, a városháza illetékesei nemrég azzal keresték meg a nagysikerű Szent László Napokat is szervező Szent László Egyesületet, hogy segítsenek a november 30-án elrajtoló adventi vásár magyar jellegű programjainak megszervezésében.
 
Az egyesület első kérése azt volt, hogy állítsanak egy nagyméretű adventi koszorút a térre, a közös gyertyagyújtás, éneklés mellett pedig azt is célként tűzte ki az egyesület, hogy bevigye a nagyváradiak köztudatába ezt a többségi társadalom által kevésbé ismert szokást.
 
Agyagási Ernő programszervező ugyanakkor abba is beavatott, hogy advent első vasárnapján hat kórus is énekel majd a Szent László templom melletti közterületen, a villamosmegálló felől felállított koszorúnál az ünnepi gyertyagyújtás alkalmából, az Újvárosi templom, a Szent László templom, illetve a baptista egyház kórusa mellett fellép a Nagyváradi asszonykórus, a Váradi Dalnokok, valamint a Csillagfény. A gyertyagyújtást követően pedig az érdeklődők átvonulhatnak a vártemplomba, ahol a már említett hat együttes fellépésével kórustalálkozót tartanak.
 
Advent további három vasárnapján is ünnepi gyertyagyújtásra várja a Szent László Egyesület a váradiakat, ezeken az alkalmakon viszont már 16 órakor fellobbannak az adventi lángok.
 
Nem ez lesz ugyanakkor a vásár egyetlen magyar jellegű eseménye, december 9-én, 19 órától a Zenevonat LGT-sztárokkal című produkcióra várják az érdeklődőket – ezt a programpontot szintén a Szent László Egyesület ajánlotta a városháza figyelmébe. A Zenevonat műsorában két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János is fellép a Szent László téren elhelyezett nagyszínpadon, és olyan ismert LGT-dalok csendülnek majd fel egyebek mellett, mint a Ringasd el magad, az Álomarcú lány, a Nem adom fel, a Boogie a zongoránA dal a miénk vagy a Síneken…
 
„Idén ennyivel tudtunk hozzájárulni a városháza által szervezett vásárhoz, de bízom abban, hogy az elkövetkező időben ez a folyamat még jobban ki fog teljesülni, és bővülni fog” – összegzett Zatykó Gyula, aki egyben a Szent László Napok főszervezője. 

Hirdetés