Erdélyi kórházakban is problémákra bukkant az egészségügyi tárca

Problémás a szervátültetési program.
Hirdetés

Közpénzek hűtlen kezelésére is kiterjedő rendellenességekre derített fényt az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete az Országos Transzplantációs Ügynökségnél és négy kórházban – közölte szerdán Vlad Voiculescu, az egészségügyi tárca vezetője.

A miniszter közölte, többek között okirat-hamisítás és hamis okiratok használata miatt is feljelentést tesznek, és összeférhetetlenség gyanúja miatt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget (ANI) is értesítik.

Az érintett egészségügyi intézmények: a gyulafehérvári, a resicabányai, a brăilai és a ploieşti-i megyei kórház. Mint kiderült, a kórházak annak ellenére kapták meg a transzplantációs hatóságtól az akkreditációt, hogy nem rendelkeztek az agyhalál beálltának megállapításához szükséges eszközökkel.

A tárcavezető közölte, a transzplantációs ügynökségnél egy szervátültetésekre vonatkozó európai uniós finanszírozású program lebonyolítása körül bukkantak rendellenességekre. Mint kiderült, az ügynökség  ügyvezető igazgatója, Dan Adrian Luscalov saját magával kötött szerződést az ügynökség nevében bizonyos tevékenységek elvégzésére.

Hirdetés

Közbeszerzési eljárások kapcsán is vizsgálódnak, egy hatástanulmányhoz szüksége referátumot például az intézmény sofőrje írt alá, aki félnormával dolgozott a beszerzési osztályon.

Az is kiderült, hogy a szervek nyilvántartása is hiányos volt.

Hirdetés