Román férfi áll egy Trump-párti álhíroldal mögött

Az általa alapított honlap látogatottsága lekörözi több nagy amerikai újságét.
Hirdetés

Egy 23 éves román fiatalember, Ovidiu Drobotă működteti az egyik olyan weboldalt, amely az amerikai választási kampányban Donald Trumpnak kedvező álhíreket terjesztett – számol be a pressonline.ro.

Drobotă alapította egyébként az Expunere.com nevű, összeesküvés-elméleteket és máshonnan átvett, szenzációhajhász anyagokat közlő honlapot. Az EndingTheFed nevű amerikai portál, amely szintén a nagyváradi illetőségű férfi nevéhez fűződik, az amerikai választási kampány utolsó hónapjaiban segítette a republikánus jelöltet hamisnak bizonyuló információk publikálásával. Neki köszönhetően vált virálissá például az a „hír”, miszerint Ferenc pápa bejelentette, hogy Donald Trumpot támogatja az amerikai elnökválasztáson.

A román férfi – akinek a Facebook-borítóképén egy Ion Antonescu marsalltól származó idézet szerepel – alapította odal látogatottsága nagyon nagy: havi átlag 3,3 millió egyéni felhasználójával olyan patinás amerikai lapokat előz meg, mint a USA Today vagy a Los Angeles Times.

ETF címoldala

Az inc.com nevű amerikai híroldal érdeklődésére Drobotă tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne az orosz propagandával vagy a Wikileaksszel – állítása szerint egyszerűen csak támogatni akarta a szívének kedves republikánus üzletember-politikust.

Hirdetés

„2015 októberében hallottam Donald Trumpról és tetszett nekem. Az tetszett, hogy kívülálló volt. Arra gondoltam, egy honlap létrehozásával elősegíthetem a győzelmét az amerikai elnökválasztáson. Megalapítottam az endingthefed.com-ot. Sajnálom, hogy álhíreket publikáltunk, ki is töröltük időközben, de a közlés pillanatában nem tudtam, hogy hamisak” – nyilatkozta Drobotă, aki arra panaszkodott, hogy liberális részről nagyon sok támadás éri.

„Igyekszem jobb munkát végezni. Senki sem tökéletes. Még a Huffington Post és más liberális híroldalak is közöltek álhíreket” – mondta az amerikai portálnak.

A pressone.ro összeállítása szerint Ovidiu Drobotă neve már korábban is felmerült tisztázatlan hátterű politikai és médiaakciókkal kapcsolatban: a fiatalember az Új Románia Párt egyik létrehozója és valószínűleg hozzá köthető a Gondolkodj, Románia című, nacionalista hangvételű videoklip online terjesztése is.

Hirdetés