Két hétre biztosan Kolozsvárra költöznek a Wizz Air vásárhelyi járatai

De Marosvásárhely sem adja fel a reptérharcot. Peti elnézést kért az utazóközönségtől.
Hirdetés
A következő két hétre Kolozsvárra költözteti összes marosvásárhelyi járatát a Wizz Air a kifutópálya állapota miatt. Ez hetente 23 érkező és 22 induló gépet jelent – írja az Agerpres hírügynökség a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér vezetőségének közleménye alapján.
 
Eszerint a Wizz Air légitársaság úgy döntött, hogy 22 induló és 23 érkező gépe a következő két hétben a kolozsvári reptéren fog felszállni, illetve landolni. A fapados társaság döntése alátámasztja annak feltétlen szükségességét, hogy a marosvásárhelyi reptér kifutópályáját teljes körű felújításnak vessék alá – olvasható a közleményben, amely szerint a reptér a Maros Megyei Tanáccsal közösen mindent megtesz, hogy erre vonatkozó tervét megvalósítsa.
 
Tegnap a rivális kolozsvári reptér igazgatója, David Ciceo azzal magyarázta a járatok átköltöztetésének okát, hogy a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának kapacitása nem bírja el az ott leszálló járatok gyakoriságát.
 
A vásárhelyi Transilvania repülőtér igazgatótanácsának elnöke, Peti András elnézést kért az utazóközönségtől a kellemetlenségért, leszögezve, hogy az üzleti érdekeknél előbbrevaló az utasok biztonsága. 
 
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az általa vezetett intézmény határozottan kérte a hosszútávú szállítási fejlesztési terv módosítását, ugyanis az minden erdélyi reptér számára már idéntől lehetőséget biztosít a fejlesztésre, a marosvásárhelyi repülőtér kivételével, amely számára ez a lehetőség csak 2022-től adatik meg. 
 
Péter Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a terv akadályozza a Transilvania repteret a bővítésre és fejlesztésre szánt európai pénzalapok megpályázásában, a kialakult helyzet pedig magát a légikikötő tevékenységét veszélyezteti. A megyei tanácselnök hozzátette, szakértői becslések szerint a kifutópálya felújításához körülbelül 77 millió lejre van szükség. 

Az MTI érdeklődésére a WizzAir romániai képviselői megerősítették, hogy „a marosvásárhelyi repülőtér (TGM) üzemeltetési korlátozása miatt” a társaság november 18-30 között a kolozsvári repülőtérről (CLJ) működteti marosvásárhelyi járatait, a foglalással rendelkező utasoknak pedig felajánlják a jegyár megtérítését, és a foglalás ingyenes átütemezését is.

Az érintett utasok számára a WizzAir biztosítja az ingyenes átszállítást Kolozsvár és Marosvásárhely között: a buszok a repülő indulása előtt 4,5 órával indulnak Marosvásárhelyről, illetve a leszállás után egy órával Kolozsvárról. Akik maguk oldják meg a transzfert, azok „elfogadható” mértékű költségtérítést igényelhetnek. A társaság elnézést kér a kellemetlenségért és kifejezi reményét, hogy „mielőbb” visszatérhet az eredeti menetrendhez.

Hirdetés