Vereség a svédektől Királyék búcsúmeccsén

Legendás, mackónadrágos kapusát és három társát búcsúztatta a magyar labdarúgó-válogatott a svédek elleni barátságos mérkőzésen.
Hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este 2-0-ra kikapott a svéd csapattól barátságos mérkőzésen, idei utolsó fellépésén a Groupama Arénában.

A találkozó előtt a pályán búcsúztatták Király Gábort, Juhász Rolandot, Hajnal Tamást és Vanczák Vilmost. Utóbbi kettő nem öltözhetett be, ugyanakkor Király a félidő közepéig, míg Juhász a végéig kapott kezdőként lehetőséget.
„Büszkeségek a múltban, példaképek a jövőben” – ezzel a molinóval üdvözölte a közönség a válogatottól elbúcsúztatott négy futballistát.

A 16. percben Király – aki korábban 35 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül válogatott karrierje során – kis híján egy nagy hibával tette emlékezetessé a búcsút: egy távoli lövésnél a labda kipattant a melléről, de szerencséjére Thelin hat méterről a kapufát találta telibe. Nem sokkal később viszont már a 40 éves hálóőrnek köszönhetően nem jött össze a svéd vezetés, ugyanis fiatalos lendülettel ért le Jansson közeli lövésére.

Az első magyar lehetőségre a 27. percig kellett várni, ekkor Németh tört be a 16-oson belülre, de lövése mellé szállt. Néhány pillanat múlva elérkezett Király számára a történelmi búcsú ideje, a helyére érkező Megyerinek viszont nem sikerült rutinos kollégájához hasonlóan a bemutatkozása – Király 1998-ban Bécsben az osztrákok ellen 11-est védett első megmozdulásából -, ugyanis a cserét követő szabadrúgás megpattant a sorfalon és a hálóba vágódott.

A szünetben Hajnalról és Vanczákról is levetítettek egy-egy rövid filmet. A magyar szövetségi kapitány újabb újoncot avatott, Berecz Zsombor érkezett a pályára.

A mérkőzés a fordulást követően sem lett sokkal izgalmasabb, a magyar csapat eleinte támadólag lépett fel, de kapura teljesen veszélytelen volt. A félidő közepén növelte előnyét az addigra fölénybe kerülő vendég együttes, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Bernd Storck Botka Endre, majd Nagy Dominik személyében újabb újoncokat avatott, azonban ez nem hozott érdemi változást, így sima svéd győzelemmel zárult az összecsapás.

Ez volt a 12. idei találkozója Bernd Storck csapatának, amely három győzelem mellett öt döntetlennel és négy vereséggel zárta a 2016-os esztendőt.

A magyar válogatott 2017-ben első tétmérkőzését március 25-én játssza, amikor a világbajnoki selejtezősorozatban az Európa-bajnok portugálok vendége lesz.

Mestermérleg

„Először is köszönöm a búcsúzó játékosok munkáját, reméljük sokáig tudnak még hozzájárulni a magyar futballhoz klubjainkban” – kezdte sajtótájékoztatóját Bernd Storck szövetségi kapitány. A német szakember hangsúlyozta, jó tanulómérkőzés volt ez a válogatott számára, ugyanakkor több játékos nem rendelkezik megfelelő rutinnal, ritmussal, ennek hiányában pedig kijönnek a különbségek. Storck ezúttal is hangsúlyozta, hogy minél több nemzetközi találkozóra lenne szüksége ahhoz a játékosoknak, hogy fejlődjenek.

Az elmúlt esztendőről – amelyben benne volt a fantasztikus Európa-bajnoki szereplés is – a tréner elmondta, a magyar futball sikeres évet zárt, megmutatta, hogy bárki ellen képes felvenni a versenyt. Hozzátette, a csapat versenyben van még a világbajnoki selejtezősorozatban is, igaz, elhullajtott néhány pontot.

Jan Andersson, a svédek szövetségi kapitánya röviden annyit mondott, nagyon elégedett a mérkőzéssel, ugyanakkor véleménye szerint több gólt szerezhettek volna, e tekintetben csalódott csak kicsit. Hozzátette, kizárólag a saját játékukra koncentráltak, hiszen nem tudták, milyen magyar csapatra számíthatnak két nappal az Andorra elleni világbajnoki selejtezőt követően.

Így látták a búcsúzók

Hirdetés

Az elsőtől az utolsó mérkőzésig emlékezetes volt a magyar labdarúgó-válogatottban eltöltött időszak Király Gábor számára, aki kedden este a svédek ellen 2-0-ra elvesztett budapesti felkészülési mérkőzésen búcsúzott a nemzeti csapattól.

„A válogatottban a nemzetért játszol, ez a piramis csúcsa. Ezek az érzések nagyon mélyen bennünk vannak, ezeket nem lehet kordában tartani. Jó érzés volt lejönni a pályáról, hiszen jó pár évet töltöttem itt el” – fejtette ki Király, aki 108 válogatott fellépésével vezeti a magyar rangsort. Hozzátette, nagy köszönettel tartozik a válogatott és klubja, a Haladás szakembereinek is, akik lehetővé tették, hogy sérülése ellenére pályára léphessen. -”Nagyon komoly sérülésem van még mindig, így extrém mozgásokat nem végezhettem. Bár az ember ilyenkor sem mérlegel, volt egy kipattanó, amibe bele kellett vetődnöm, ilyenkor nincs olyan fájdalom, amit az ember ne tudna elviselni.”

A válogatottól ugyancsak búcsúzó Juhász Roland kiemelte, hogy a kedd esti találkozót megelőzően ugyanolyan drukk volt benne, mint a korábbi 94 válogatottbeli fellépése bármelyikén.

„Ezért is a legjobb dolog válogatottnak lenni, teljesen mást ad egy játékosnak, mint a klubszereplés. Nehéz szavakban elmondani, ezt át kell érezni. A bemelegítésnél nagy érzelmi hullámokon mentem át, aztán a félidőben eltört a mécses. A pályafutásom legnehezebb időszaka záródott most le”- mondta Juhász. Kitért rá, örül, hogy az Európa-bajnokság után, hazai közönség előtt tudtak elbúcsúzni. – „Az Eb volt pályafutásom csúcspontja, ezzel a mérkőzéssel pedig teljes és kerek nekem ez a tizenkét év, amit a válogatottban eltöltöttem. Ezért megérte az egészet csinálni, mint amit ma is átélhettem. Bár az eredmény nem olyan lett, amilyet szerettünk volna, de a mai nap is megerősítette bennem, hogy a pályafutásom legszebb időszaka a válogatottban eltöltött volt.”

Kitért rá, hogy több olyan futballista ellen játszott, akikkel rendkívül nehéz volt megmérkőzni, de a legkeményebbnek Zlatan Ibrahimovicot nevezte.

„Elég sok borsot tört az orrunk alá, ha egy nehéz ellenfelet kell kiemelni, az mindenképpen ő” – fejtette ki.

„Minden megtörténhet a csoportban, az előző selejtezősorozatban is rosszul kezdtünk, utána egyenesedtünk ki, ennek is messze még a vége” – latolgatta Juhász a válogatott továbbjutási esélyeit a világbajnoki kvalifikációs csoportból, amelyben a magyar együttes négy fordulót követően a harmadik helyen áll, öt ponttal lemaradva az éllovas svájci és kettővel az Európa-bajnok portugál csapat mögött.

Magyarország-Svédország 0-2 (0-1)
Groupama Aréna, 16 ezer néző, v.: Paolo Valeri (olasz)
gólszerzők: Larsson (30.), Thelin (67.)
sárga lap: Rohdén (19.), Jansson (86.)

 

Román vereség az oroszoktól
A román labdarúgó-válogatott 1-0-vereséget szenvedett kedden este Oroszország vendégeként a Groznijban megrendezett barátságos mérkőzésen. Cristoph Daum tanítványai enyhén szólva sem rohanták le az ellenfelet, inkább hátra húzódtak, és Andone irányába bikázott hosszú labdákkal próbáltak fejfájást okozni az oroszoknak. Ez a 27. percben majdnem be is jött, de Rotariu végül kedvező helyzetben hibázott.
A második félidőben még ennyi futball sem akadt, a románok Andone tizenhatoson belüli lerántásáért büntetőt reklamáltak, de hiába, majd az oroszok a 93. percben büntettek: Poloz lövését még hárította Pantilimon, de a kipattanóra lecsapó Ozdojev már nem kegyelmezett, és bevette a románok kapuját. A románok szerint lesből, a bíró szerint azonban nem, így maradt az 1-0 a házigazdák javára.

 

Hirdetés