Vége a biznisznek a forradalmár-igazolványokkal: országszerte házkutatásokat tartottak

Az 1989-es forradalom érdemtelenül fizetett „hősei” után nyomoznak.
Hirdetés
Az már régóta tudható, hogy rengeteg visszaélés történt a forradalmár-igazolványokkal, és hogy az évek során több ezer álforradalmár kapott havi juttatást és különböző kedvezményeket érdemtelenül. Az igazolványokat pénzért áruba bocsátó szélhámosok felelősségre vonását végre a főügyészség is napirendre tűzte: szerdán huszonegy házkutatást tartottak öt megyében és a fővárosban. Azt vizsgálják, kik és milyen úton szerezték meg az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címet.
 
A fokozat létrehozását egy 2014-es kormányrendelet irányozza elő: eszerint azok kaphatják meg, akik 1989. december 14-e és 22-e között meghatározó szerepet játszottak a rendszerváltó forradalom kirobbantásában, életüket kockáztatva felvették a harcot a forradalom elfojtására törekvő hatalommal.
 
Csakhogy a vádhatóság szerint a megyei forradalmár-szervezetek körében, illetve a forradalmár-igazolványok odaítélésével foglalkozó két közintézménynél is voltak olyan személyek, akik pénzért állítottak ki igazolásokat, amelyek alapján az álforradalmárok – egy csomó más juttatás mellett – havi 2.020 lejes támogatásban részesültek. 2015. január 1-je óta 3.505 személy lett  „meghatározó hős”, többségük a két kulcsintézménynél (1989. Decemberi Forradalmárok Parlamenti Bizottsága, illetve a kommunista hatalom ellen harcolók érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság) közbenjáró személyeknek felajánlott pénzösszegek fejében.
 
A házkutatásokat Bukarestben, valamint Ilfov, Brassó, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény és Vrancea megyében tartották hivatali hatalommal való visszaélés, befolyással való üzérkedés, befolyás vásárlása és magánokirat-hamisítás gyanújával.
 
A Mediafax szerint az említett államtitkárság legalább 13 millió lejjel károsította meg az államot, amikor öt várost  Déva, Buzău, Brăila, Târgovişte és Herculane városokat mártírvárossá nyilvánította, így további 290 személyt juttatva havi 2020 lejhez. Ügyészségi források azt nyilatkozták: ezen városok nem tettek eleget a mártírvárosi címhez szükséges feltételeknek.
 
Az államtitkárság vezetőjét, Adrian Sandát kihallgatta az ügyészség. Dacian Cioloș miniszterelnök várhatóan még szerdán meneszti.

Hirdetés