Melyik pártra szavazzon?

Ezt nem mondja meg a Választási iránytű nevű alkalmazás, de azt igen, hogy az ön álláspontja melyik pártéhoz áll legközelebb.
Hirdetés

A Press One portálon fedeztük fel a Választási iránytű nevű, ingyenes és beágyazható alkalmazást, amelyet a BBTE politológia karának tanárai készítettek a hollandiai VU University of Amsterdam és az angliai University of Exeter kutatóival együtt.

30 állítást csoportosítottak a gazdasági bal-jobb tengelyen, illetve a társadalmi elképzelések progresszív-konzervatív tengelyén a pártok választási programja, hivatalos honlapja és sajtómegjelenéseik alapján – derül ki az alkalmazás leírásából. Az eredmény oldalon a felhasználók szabadon böngészhetik azokat a forrásokat, amelyek alapján elhelyezték a pártokat a két tengelyen.

Azokat a pártokat és elképzeléseiket illesztették az iránytűbe, amelyeknek a kutatók szerint valós esélyük van bejutni a parlamentbe, de a pártok pozíciói egyesével is áttekinthetőek az „álláspontok ügyekként” menüpont alatt. 

A kutatók célja a választói tudatosság felmérése és erősítése azzal, hogy egyrészt értékmentes, átlátható információt adnak a pártok álláspontjáról a 30 kiválasztott ügyben, és az iránytűvel a választópolgárok átláthassák, milyen közel – vagy távol – állnak azoktól a hazai pártoktól, amelyek a szavazatukért versengenek.

Hasonló alkalmazások a világ több mint 40 országában működnek, jegyzik meg a kutatók, akiket az eredeti, hollandiai Kieskompas alapítója és ügyvezetője, a VU Amsterdam politológus professzora, André Krouwel segített tanácsadóként, hogy megfeleljenek a területen nemzetközileg elfogadott standardoknak.

Az online iránytű non-profit és szigorúan pártfüggetlen kezdeményezés, hangsúlyozzák a leírásban. Külön értékeljük, hogy a választási iránytű készítői lefordították a kérdéseket és válaszokat magyarra is, úgyhogy öveket becsatolni: vigyázz, kész, kitöltés!

Hirdetés

 

 

Hirdetés