Kolozsvári Rádió: gyenge a jel, de erősödni fog

Addig ott az internet. Vagy a középhullám.
Hirdetés

Beszámoltunk róla, hogy november elsejétől egész napos magyar adással jelentkezik a Kolozsvári Rádió. Jelentkezett is, csakhogy a 98,8 Mhz-es ultrarövid hullámú frekvencián Kolozsvár körzetében fogható, vagyis kisebb területen, mint amihez a rádióhallgatók hozzászoktak.

Eltelt két hét, és szerkesztőségünk elégedetlen hangú olvasói leveleket kapott a témában. Felkerestük hát Szentannai Ágotát, a közszolgálati rádió főszerkesztő-helyettesét és rákérdeztünk.

Szentannai elmondta, hogy a Kolozsvári Rádió egész napos műsora jelenleg valóban

csak Kolozsvár körzetében hallható, és ott sem mindenütt tisztán.

Sajnálatos, hogy a Monostori és a Grigorescu negyedekben például sok helyen egyáltalán nem fogható az adás. Viszont Magyarfenesen és Tordatúron például bejön a jel, noha erre nem számítottak.

A pillanatnyi gikszer oka a jel erősségében keresendő. A helyzet az, hogy gyenge a műsorszóró antenna által kibocsátott jel, és ezért fordulhat elő az is, hogy a tömbháznegyedek magas épületeinek vasbetonszerkezete, ha tetszik, „könnyűszerrel” árnyékolja a jelet. Viszont a Kolozsvári Rádió műsorait továbbra is lehet hallgatni, ahol nem ultrarövid hullámon, ott interneten vagy középhullámon. Igaz, ez némi kényelmetlenséget jelent, ugyanis kell hozzá internet, vagy át kell állítani a rádiók hullámhosszát.

Egyébként a jó hír Szentannai Ágota szerint az, hogy amint kiderült a technikai infrastruktúra említett fogyatékossága – vagyis november másodikán –, azonnal kérvényt nyújtottak be az illetékes szervekhez a jel megerősítése érdekében. Az ilyen jellegű procedúrák átfutási ideje a főszerkesztő-helyettes szerint általában egy hónap. Tehát

az átmeneti problémát remélhetőleg december közepéig megoldják,

Hirdetés

és karácsony környékén már mindenki békésen hallgathatja a Kolozsvári Rádió egész napos műsorát, a városon belül.

Ne tekintsünk hát az egész napos Kolozsvári Rádióra, mint egy negatív történetre, inkább úgy álljunk hozzá, mint egy új kezdethez, tette hozzá Szentannai. Ez volt az első lépés, amelyet továbbiak követnek. Hosszú távon egy további ultrarövid hullámú frekvencia elnyeréséről van szó.

Addig azonban tekergetni kell a rádió gombját. Vagy be kell köttetni az internetet. Vagy csepp türelemre van szükség. Vagy a három változat valamelyik kombinációjára.

Hirdetés