Hillary Clinton nyilvánosan elismerte vereségét

Beszédére kedd este óta vártak az amerikaiak.
Hirdetés

Hillary Clinton a választás éjszaján nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és szerdán is többször elhalasztotta a nyilvános szereplést. Végül szerda délután (kelet európai idő szerint negyed nyolckor) ismerte el nyilvánosan vereségét. A demokrata párti elnökjelölt együttműködést ajánlott Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek, és reményét fejezte ki, hogy „minden amerikai sikeres elnöke” lesz.

Hillary Clinton beszédében hangsúlyosan szólt arról, hogy „megéri a küzdelem azért, amiben hiszünk”. Clinton a nemzete iránti szeretetéről beszélve kiemelte, hogy változatlanul meggyőződése az, amit kampánya jelszavául választott: „együtt erősebbek vagyunk”. Érzelemdús beszédében a volt elnökjelölt hangsúlyozta, hogy a hatalom békés átadása mindig is az amerikai demokrácia erőssége volt. A vereség fájdalmas, de el kell fogadni – mondta, s hangsúlyozta: nyílt szívvel meg kell adni az esélyt Donald Trumpnak is, hogy jó elnök lehessen. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak erős, befogadó és jószívű országnak kell lennie, s „a mi állampolgári felelősségünk, hogy tisztességesebb országot építsünk”. Szerinte hamarabb, mint gondolnánk, valaki át fogja törni az üvegplafont, azaz Amerikának női elnöke lesz.

Mielőtt Clinton a pódiumra lépett volna, alelnökjelöltje, Tim Kaine dicsérte Clintont és egész életében kifejtett munkásságát, az elnökválasztási kampányt és felhívta a figyelmet arra, hogy abban senki nem kételkedett, hogy Hillary Clinton elismeri majd a vereségét.

Hirdetés