Márpedig magyar iskolában magyarul írunk az ellenőrzőbe!

Erről értesítette az iskolákat a Kovászna megyei tanfelügyelőség.
Hirdetés

A nemzeti kisebbségek nyelvén oktató óvodák és iskolák belső kommunikációjában, a szülőkkel való értekezésben használható az oktatás nyelve, az ellenőrző könyv pedig az iskola és a szülők közötti levelezés eszköze. Ebből az következik, hogy magyarul is kitölthető – ez áll abban az értesítésben, amelyben az oktatási minisztérium kisebbségi főosztálya felhívása alapján a Kovászna megyei tanfelügyelőség értesítette az iskolákat az érvényben lévő jogszabályról.

Ez év májusáig egymásnak ellentmondó rendelkezések voltak érvényben az iskolákban használt okiratok nyelvi szabályozása tekintetében, emiatt minden iskola a saját értelmezése szerint alkalmazta a vonatkozó törvényt. Az oktatási minisztérium idei 3844-as rendelete világosan leszögezi, mi számít hivatalos okiratnak az iskolában, és pontosítja az ellenőrző könyv szerepét.

Kiss Imre megyei főtanfelügyelő elmondta, azért emlékeztették az iskolákat a jogszabályra, mert az ellenőrző könyvek kitöltésének nyelve tekintetében vannak bizonytalankodók. Pontosították: ez olyan dokumentum, amelyben a tantárgyak neve, az elemisták tanulmányi eredményeinek minősítése és bármilyen üzenet magyarul írható.
Mindez természetesen nem csupán Kovászna megyére igaz.

Hirdetés