Magyar filmfesztivál kezdődik a román fővárosban

A magyar filmművészet legfrissebb terméseit kóstolgatja a bukaresti közönség.
Hirdetés

Tizedik alkalommal szervezi meg a Balassi Intézet Bukarestben a Magyar Filmhetet, amelyen több mint tucatnyi magyar filmet láthat a román közönség. A Balassi Intézet bukaresti központjának szerdai közlése szerint a november 6. és 13. között zajló esemény egyik kiemelt célja bemutatni a fővárosban a tavalyi magyar filmtermés sokszínűségét. A rendezvény helyszíne a Román Paraszt Múzeuma Horia Bernea Stúdiója.

A megnyitón a Fekete Ibolya rendezte Anyám és más futóbolondok a családból című alkotást vetítik. A nulladik napon magyar filmtörténeti kiállítás nyílik, amelyen már kultikussá vált magyar filmképek nyújtanak ízelítőt a magyar filmtörténetből. A szervezők folytatják azt a hagyományt, hogy egy magyar fesztivál mutatkozik be a bukaresti filmhéten. Idén

a szolnoki Tisza Mozi Filmfesztivállal ismerkedhet meg a közönség.

A filmhét programjában nyolc játékfilmet tűztek műsorra, de vetítenek kísérleti filmet, animációkat, valamint dokumentum- és rövidfilmeket. Bemutatják egyebek mellett Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod, Szász Attila Félvilág, Goda Krisztina Veszettek és Mátyássy Áron Víkend című alkotását.

Levetítik a Mikó Imre életéről és a Securitatéval való kapcsolatáról szóló, Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című alkotást, valamint a magyar labdarúgó válogatott 40 év után újból világversenyre kijutásának kulisszatitkait megörökítő Magyar csapat – „… még 50 perc…” című, Muhi András Pires jegyezte dokumentumfilmet.

Az idei jubileumi kiadást koncertek gazdagítják.

Hirdetés

Fellép a David Yengibarian Trió, a Bende Zsolt Quartet, Tóth Viktor szaxofonművész – aki Petra Acker énekessel és az One More Minute zenekarral zenél –, valamint a miskolci Mocsok 1 Kölykök együttes.

A szervezők minden napra meghívtak egy alkotót, így a rendezők közül várhatóan Fekete Ibolya, Domokos János, Ulrich Gábor, a filmekben szereplő színészek közül pedig Czukor Balázs, Gryllus Dorka és Simon Kornél lesz jelen, de Herner Dániel producerrel és Papp Vivi vágóval is találkozhat a bukaresti közönség.

Hirdetés