Tizenegyedszer rendezik meg a meleg filmek fesztiválját Kolozsváron

Tizenhét országból 43 film érkezik.
Hirdetés

Az LMBTQ-, vagyis a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség megismertetése a célja a 11. Meleg Filmestek Nemzetközi Filmfesztiváljának, amelyet november 14–20. között rendeznek meg Kolozsváron.

A Romániában egyedülálló nemzetközi filmfesztivál LMBTQ-tematikájú filmeket, közönségtalálkozókat, könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat, műhelymunkákat és egyéb foglalkozásokat kínál az érdeklődőknek. A fesztivál zsűrije az esemény végén a legjobb rövid-, egész estés- és dokumentumfilmeket díjazza majd, miközben a közönség is kijelölheti a számára leginkább kedves alkotásokat.

Az idei programban 43 film szerepel, melyet 17 országból válogattak össze a szervezők. A levetítésre kerülő művek valamilyen módon mind kötődnek az LMBTQ-közösséghez, s a felmerülő kérdéseket politikai, történelmi kontextusban igyekeznek értelmezni, vagy épp a család és az egyén viszonyáról kezdeményeznek párbeszédet, máskor pedig társadalmi normákat elemeznek.

A szervezők szándéka az, hogy a fesztivál programjain keresztül megismertessék az LMBTQ-közösséget a romániai társadalom széles rétegeivel, miközben szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is teremtenek. „Mindennek különösen fontos szerepe van akkor, amikor Romániában komoly társadalmi viták kezdenek kibontakozódni az azonos neműek élettársi kapcsolatáról, a család fogalmáról és az egyéni szabadságjogok minél szélesebb kiterjesztéséről” – írják közleményükben a szervezők.

A fesztivál résztvevőinek lehetőségük lesz megismerkedni a meleg-családmodellel, valamint a meleg közösségek elfogadottságával egyéb kultúrákban és országokban. A szervezők arra törekednek, hogy megteremtsék a kulturált párbeszéd lehetőségét, és ledöntsék azokat az előítélet-falakat, melyek akadályozzák az egymás megismerését.

Hirdetés

További tudnivalók és a fesztivál részletes programja megtalálható a rendezvény honlapján és a fesztivál Facebook-oldalán.

A vetítéseken és az azokhoz kapcsolódó eseményeken a részvétel ingyenes.

Hirdetés