Ezért sem tudták megfelelően kezelni a Colectiv sérültjeit

Hajmeresztő dolgok derültek ki a bukaresti Floreasca kórházban.
Hirdetés

Nem a megégett sebesültek ellátására, hanem öregedésgátló kozmetikai kezelésekre alkalmas a bukaresti Floreasca kórházban berendezett túlnyomásos kamra – derült ki az egészségügyi minisztérium ellenőrzése nyomán.

Vlad Voiculescu miniszter csütörtökön közölte, hogy a kórház által a súlyos égési sérülések osztály számára három évvel korábban 3,4 millió lejből megvásárolt különleges kamra és a hozzá tartozó berendezések nem égések kezelésére, hanem bőrsimító, öregedésgátló kozmetikai terápiára alkalmasak. Az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete megállapította, hogy a felszerelést soha nem használták.

A kamrát a felszereléssel együtt elköltöztetik, de a kórház egyelőre nem tudja, mire tudná felhasználni a fölösleges berendezést.

A túlnyomásos kamrákat a súlyos égési sérüléseket szenvedett páciensek kezelésére használják. Szükség lett volna egy ilyen berendezésre például tavaly október végén, amikor a Colectiv klubban történt tűzvész után sebesültek százait vittek kórházba.

Az, hogy a kamrát soha nem használták, még a tavasszal kiderült, miután a Colectiv-katasztrófa vizsgálata felfedte, hogy a különleges felszerelést csak papíron avatta fel a kórház.

Hirdetés

Három évvel ezelőtt, a kamra felavatásán Nicolae Bănicioiu akkori egészségügyi miniszter büszkén hirdette a felszerelés hasznosságát, Ioan Lascăr, az égési sérülések osztályának vezetője pedig azt ecsetelte, hogy mennyire hasznos a nyomáskamra a megégett személyek gyógyításában.

A kamrát beszállító cég tulajdonosa Sorin Oprescu egykori főpolgármester barátja, mindketten egy bukaresti magánklinika társtulajdonosai.

Az ügyben még májusban bűnvádi eljárást indított a bukaresti 1. kerületi ügyészség.

Hirdetés