Tervezet: adózzanak Romániában a multicégek

A Facebook-ot és a Google-t is érinti a szigorítás.
Hirdetés

Romániában fizessenek adót az itt is tevékenykedő, de más országokban bejegyzett nagy cégek – erről szól egy törvénytervezet, amelyet 23 liberális képviselő nyújtott be a parlamentben.

A tervezetnek az a célja, hogy megakadályozza a Romániában megtermelt profit kiáramlását olyan országokba, ahol lényegesen kedvezőbbek az adózási feltételek.

A kezdeményezés indoklása szerint nem helyénvaló, hogy bizonyos cégek 16 százalékos profitadót fizetnek Romániában, a multicégek pedig gyakran offshore-vállalatokon keresztül kimenekítik a hasznot az országból. Sok cég nullára hozza ki a profitját éppen azért, hogy ne kelljen adót és illetékeket fizetnie Romániában.

A tervezet, amely elfogadása esetén január 1-jén lépne életbe, olyan óriásokat is érinthet, mint a Facebook vagy a Google. Az adóhatóság egyébként már fél évvel ezelőtt vizsgálatokat indított több, az online-iparágban tevékenykedő cég esetében, hogy megállapítsák, mekkora jövedelmet szereznek Romániában és hogy ennek megfelelően megadóztassák ezeket a társaságokat.

A PNL kezdeményezésének alapja a 2016/1164-es uniós direktíva, amelyet az EU tanács júliusban fogadott el és amely reakció az adófizetést elkerülő – javarészt amerikai – multicégek miatt kirobbant botrányokra.

Hirdetés