EMNP: kettős mércét alkalmaz az RMDSZ

Mivel négy éve hallgatott, amikor a Néppárt plakátjait levették.
Hirdetés

Mártírnak tünteti fel magát az RMDSZ a kolozsvári óriásplakátjai levétele után, miközben négy évvel ezelőtt „cinkosul hallgatott” – közölte szerdán Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnöke.

„Ez úton is emlékeztetnem kell az RMDSZ vezetőit arra, hogy 2012 májusában és novemberében az Erdélyi Magyar Néppárt által kihelyezett, a kétnyelvűséget és az autonómiát – nem pedig egy visszatetsző választási szlogent – hirdető óriásplakátokat a hatóságok egy nap alatt eltávolítottak. 2015 nyarán Kolozsvár Városi Tanácsa – melyben az RMDSZ képviselői is helyet foglaltak – még csak nem is engedte kihelyezni az autonómiát népszerűsítő óriásbannert. 2016 januárjában a szintén kétnyelvűséget hirdető plakátunkat kevesebb mint egy nap alatt sikerült eltüntetniük.” – írja közleményében Fancsali.

Ezekben az esetekben az RMDSZ nem állt ki a magyar közösség mellett, hanem „a központosított román államhatalmat kiszolgálva – mely ellen az óriásplakátokon most oly vehemensen ágált – cinkos módon hallgatott”.

Fancsali azt írja: elítélik a szólásszabadság megsértését, de azt is kiemeli, hogy ezeknek a történéseknek nem az RMDSZ, hanem a magyar közösség az áldozata.

„Az általuk plakátokon hirdetett elvekkel egyetértünk, a decentralizációs folyamatot támogatjuk, a történelmi régiók megerősítését a kezdetektől szorgalmazzuk, ugyanakkor elutasítjuk, hogy az RMDSZ e fontos elveket kompromittálja és – az autonómiához hasonlóan – egyszerű választási szlogenekké téve elhiteltelenítse” – olvasható a közleményben.

Hirdetés