Eltávolították az RMDSZ elszakadáspártinak minősített plakátjait

A decentralizációs választási üzenet élénk reakciókat váltott ki.
Hirdetés

A múlt hét végén Kolozsvár és Nagyvárad határában kitűzött román nyelvű óriásplakátokon az szerepelt: „Megmentjük Kolozsvárt (Nagyváradot)! Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost!”. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, kampányfőnök a Facebookon jelentette be, hogy leszedték a decentralizáció elvét támogató kolozsvári plakátokat. A kampányfőnök Románia Alkotmányának 30. cikkelyét idézte, miszerint „(1) A gondolatok, a vélemények vagy a hitvallások kifejezésének szabadsága, és bármilyen alkotások szabadsága, élő szóval, írással, képekkel, hangokkal vagy más tömegkommunikációs eszközökkel, sérthetetlen.(2) Tilos bármilyen cenzúra alkalmazása.”

A politikus a Maszol érdeklődésére elmondta: a plakátokat elhelyező reklámcéget a polgármesteri hivatal 30 ezer lejes bírsággal fenyegette meg, amennyiben nem veszik le a hirdetéseket.

 

A plakátok élénk reakciókat váltottak ki, elsősorban a közösségi médiában, de a különböző blogokon és a hírtelevíziókban is. A nacionalista hangvételű Antena 3 televízió meghívottjai Románia titkos feldarabolási tervéről beszélgettek a plakátok kapcsán egy műsorban. A tévé egyik ismert műsorvezetője, Radu Tudor a blogján ellenjavaslatként azt kezdeményezte, hogy szabadítsák meg Bukarestet az RMDSZ-től. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezete hétfőn elszakadáspárti retorikával vádolta az RMDSZ-t, mely szerinte a ’90-es évek hangulatát idézi. Úgy vélte, hogy a választási üzenet mind gazdaságilag, mind pedig morálisan elhibázott – írja az MTI.

Ismétli magát a történelem?

A négy évvel ezelőtti parlamenti választások előtt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) óriásplakátját vetették le a hatóságok a Kolozsvár melletti Szászfenes határából. A plakáton azt írta: „Föderális Romániát, Európai Erdélyt! Autonómiát!” A szászfenesi polgármester a megyei választási bizottságnál tett panaszt, amit a testület elutasított. Az elöljáró fellebbezett a Központi Választási Irodánál (BEC), amely jogerős döntésében törvényellenesnek nyilvánította a plakátot. A BEC döntése szerint az EMNP plakátjának tartalma ellentétes az alkotmányos renddel és kihelyezése illegálisan történt (a reklámcég, amellyel a párt szerződést kötött, nem rendelkezett minden szükséges engedéllyel). A BEC döntését a testületben RMDSZ-t képviselő Péter Zsuzsánna is megszavazta.

Hirdetés