Kolozsváron is megcsodálhatjuk a Bogányi-féle csodazongorát

A hangszerkészítő zongoraművész, Bogányi Gergely a Magyar Szabadság Éve keretében turnézik Erdélyben.
Hirdetés

A világhírű Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely első alkalommal szólaltatja meg Kolozsváron és több erdélyi városban a róla elnevezett, saját fejlesztésű zongorát, amit a szakma csodazongoraként emleget. A Szent György Napokon már bemutatott hangszer megalkotásáról Bogányi a Főtérnek is nyilatkozott.

 

 

A művész bevallása szerint a Kárpát-medencei zongorabemutató turné szakmai életének kiemelkedően fontos állomása, ezért a turnéra hatalmas zenei anyaggal készül: a repertoár felöleli a barokk kori művektől, egészen a modern kor zenei darabjait.

A hangversenykörút állomásai:

  • Kolozsvár

Október 30., 19 óra, a Kolozsvári Magyar Opera nagyterme, Emil Isac utca 26–28. sz.

  • Székelyudvarhely

November 2., 19 óra, Városháza, Szent István terem, Városháza tér 5. sz.,

  • Csíkszereda

November 3., 19 óra, Csíkszeredai Mozi (Petőfi Sándor utca 38. szám)

  • Nagyvárad
Hirdetés

November 5., 18 óra, , Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók terme (Mosocvei / Szilágyi Dezső utca, 5. szám)

A koncerteken a részvétel ingyenes, de a helyszínen a szervezők csatlakoznak a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz, melynek kedvezményezettje a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja, a Magyarlapádi Szórványkollégium.

Bogányi Gergely a világ hangversenytermeinek egyik kedvelt művésze, 

aki rendszeresen ellátogat Erdélybe is. Briliáns technikája mély érzésű művészi interpretációjával párosulva kiemelkedő nemzetközi előadóvá tette. Nevéhez fűződik egy új hangszer, a Bogányi-zongora létrejötte, mely magyar mérnökök segítségével hét évig készült. A zongora megalkotásakor Bogányit egy másfajta hangzásideál megvalósítása mozgatta, nem pedig az, hogy a jeles zongoragyártókkal versenyezzen.

„A Steinway cégnek és a többinek is kiváló zongorái vannak, nem hiszem, hogy lehet jobbat csinálni azon az úton. Mi ezért más úton indultunk el. (…) A kicsit futurisztikus forma nem puszta dizájn. A forma a hangot öleli körül, a hangzásnak van alárendelve. Egyrészt akusztikai, másrészt spirituális szempontból. A lábai hangvetőként működnek. A közönség felé tereli a hangot.” – fogalmazott a művész. A hangszerrel végsőkig letisztult zongorajáték válik lehetővé, kristálytiszta, egyenletes hangminőség, melyet sem a levegő magas páratartalma, sem szárazsága nem befolyásol.

Győzödjünk meg róla saját fülünkkel a turné erdélyi állomásain.

Hirdetés