Egy földkupac miatt perlik Sepsiszentgyörgy önkormányzatát

A Kovászna megyei prefektusnak elfogyott a türelme.
Hirdetés

A Kovászna megyei prefektúra keresetet nyújtott be a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal ellen, mert az önkormányzat a városközpont felújítása után hatalmas földhalmot hagyott az intézmény előtt. Sebastian Cucu prefektus csütörtöki sajtóértekezletén azt mondta, hogy kénytelen volt a bírósághoz fordulni, mert

a helyi hatóságokhoz eljuttatott ismételt kérése nem lelt meghallgatásra.

„A tér felújítása befejeződött. (…) Többször kértem a helyi hatóságokat, hogy hordassák el a földhalmot, de eredménytelenül, ezért az igazságszolgáltatáshoz fordultam. Azt szeretnénk, hogy a teret állítsák vissza eredeti állapotába. Hogy a polgármesteri hivatalnak más urbanisztikai elképzelései vannak, az egy másik történet” – idézi az Agerpres magyar hírfolyama Sebastian Cucu prefektust.

A sepsiszentgyörgyi központ felújításakor a polgármesteri hivatal a megyei tanács és a prefektúra elé egy körülbelül öt méter magas dombot képzelt el, amely a város védőszentje által leterített sárkány megkövült testét lett volna hivatott jelképezni, a prefektúra azonban megtámadta a rendezési tervet, mert azt előzőleg

nem hagyatták jóvá a titkosszolgálattal és a védelmi minisztériummal.

A terv egyébként számos vitára adott okot, a román közösség képviselői ugyanis azzal vádolták az RMDSZ vezette helyi tanácsot, hogy a földhalom elhelyezésének célja az, hogy „akadályozza a rálátást” a mögötte lévő Mihai Viteazul-szoborcsoportra.

Idén nyáron az Építészeti Felügyelőség a prefektúra előtt hagyott földhalom miatt megbírságolta Antal Árpád polgármestert. A sepsiszentgyörgyi elöljáró akkor azt nyilatkozta, hogy a helyi tanács nem mondott le a tervről, ezért a földhalom elhordása fölösleges kiadásokkal járó, „abszurd” tevékenység lenne.

Hirdetés