Vízummentességet kér Románia Kanadától

Ez a feltétele annak, hogy támogassa a CETA rövidítésű szabadkereskedelmi egyezményt.
Hirdetés
Románia mindaddig fenntartásokkal él az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban (CETA), amíg Kanada fel nem oldja a román állampolgárokkal szemben általa alkalmazott vízumkényszert – közölte szerdán Liviu Iolu kormányszóvivő.
 
A szóvivő felidézte: Románia jelentős erőfeszítéseket tett a vízumkényszer feloldása érdekében, az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt erről a román és a kanadai kormányfő, s ezeken a tárgyalásokon rögzítették a vízumkényszer feloldásának egyes lépéseit.
 
„Románia ebben a pillanatban úgy látja, hogy a vízumkényszer feloldásához már csak egy politikai döntés szükséges (Kanada részéről). Valamennyi szükséges technikai lépés megtörtént (Románia részéről), és amíg ebben a kérdésben nem tudunk megegyezni, addig Románia nem tekinthet el a CETA egyezménnyel kapcsolatban megfogalmazott fenntartásaitól” – idézte a Mediafax hírügynökség a szóvivőt. Hozzátette, hasonló álláspontot képvisel Bulgária is. 
 
Korábban meg nem nevezett kormányzati források arról tájékoztatták a Mediafax hírügynökséget, hogy Románia reményei szerint a kanadai kormány kijelöli a vízumkényszer feloldásának a 2017-es időpontját. A meg nem nevezett kormányforrás szerint jelenleg a vízummentesség bevezetése ütemtervéről folynak tárgyalások a két ország között.
 
A CETA a támogatók várakozásai szerint a vámok és a – gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató – nem vámjellegű akadályok lebontása révén hozzájárul a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzéséhez az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint a megállapodás kiüresít demokratikus jogokat, környezet- és fogyasztóvédelmi előírásokat, és erősíti a multinacionális óriásvállalatok befolyását (beperelhetik azokat az államokat, amelyek nem támogatják feltétel nélkül a befektetéseiket).
 
Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírását eredetileg a jövő hétre tervezték. Románia és Bulgária feltétele mellett az is akadályozza az aláírást, hogy a belgiumi vallon parlament múlt pénteken megtagadta támogatását, a szövetségi kormány anélkül pedig nem jogosult a megállapodás aláírására.
 
Az uniós miniszterek tanácsa most péntekig, az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója befejező napjáig adott haladékot Belgiumnak, hogy döntést hozzon a megállapodás aláírásával kapcsolatban.

Hirdetés