35 ezer eurónyi gyermeknevelési pótlékot kapott egy szebeni apa

Teljesen legálisan. Az adóhatóság még most is vizsgálja a férfi cégeit.
Hirdetés

Egy nagyszebeni üzletember vette fel szerdán a Romániában eddig kifizetett legnagyobb gyermeknevelési pótlékot. Az édesapa 35.000 eurónak megfelelő összeget kapott – mondta el az AGERPRES hírügynökségnek Ioan Boţa, a szociális szolgáltatások megyei ügynökségének igazgatója. 

Az igazgató leszögezte, a pótlék kifizetése a törvény előírásainak megfelelően történt. 

Az ügynökség három hónapot várt az ANAF kivizsgálásának eredményére, amely azt volt hivatott kideríteni, hogy az apa által bevallott jövedelmek törvényesek-e. A pénzügyi ellenőrző hivatal még mindig nem fejezte be a férfi cégeinek ellenőrzését. 

Az édesapa szerdán három hónapra kapta meg a gyereknevelési pótlékot, a jövőben havonta 35 000 eurót fog kapni, hacsak az ANAF időközben nem tudja bebizonyítani, hogy jövedelembevallása nem tükrözi a valóságot. 

A munkaügyi minisztérium kérésére készített felmérés szerint a gyereknevelési pótlékra jogosult 142 990 szülőnek 0,17%-a, azaz 242 személy veszi fel a pótlékra kiutalt teljes összeg egyharmadát. A második legnagyobb összegű gyereknevelési pótlékot egy bukaresti szülőnek fizették ki, ő a jövedelme után 94 168 lejt kapott. 

Hirdetés

Országos szinten a gyereknevelési pótlék összege átlagosan 1404 lej. Ez az átlag Suceava megyében a legkisebb (1182 lej), és Bukarestben a legnagyobb (2445 lej). 

 

Hirdetés