Örülhetnek a svájcifrank-hitelesek: itt a konverziós törvény

Bárki kérheti a rögzített árfolyamú lejben fizetést, a bankok nem utasíthatják el.
Hirdetés

Egyhangúlag, 248 szavazattal elfogadta kedden a képviselőház azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a svájci frankban felvett jelzáloghitelek lejben törlesztését. A törvény az államfőhöz kerül kihirdetésre.

A tervezetet még 2014 elején kezdeményezte 131 képviselő és szenátor, minden parlamenti frakció részéről. A PSD hétfőn kérte a tervezet újratárgyalását és módosítását, amire rekordsebességgel sor is került.

A törvény előírásai értelmében a svájcifrank-hitelek lejjé alakítását bárki kérheti a banktól. A pénzintézetek nem utasíthatják el a kérést, viszont utólag megtámadhatják azt a bíróságon.

A frankhitelek konvertálása azon a lejárfolyamon történik, amely a hitelszerződés aláírásának pillanatában érvényes volt. A törvényhozók eltörölték a 250 ezer frankos felső határt, amelyet a tervezet eddig tartalmazott.

A frankhitelek azt követően váltak problémássá, hogy a 2008-as gazdasági válság után a svájci frank jelentősen megerősödött a lejhez képest, nagyon sokan pedig azzal szembesültek, hogy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudják befizetni a havi törlesztőrészleteket. Jelenleg a frank kétszer olyan erős, mint a hitelek felvételének idején.

Hirdetés

Országos szinten a svájcifrank-hitelek legnagyobb része magánszemélyek által felvett jelzáloghitel. A jegybank számításai szerint a frankhitelek átváltása lejjé 540 millió euróba kerül a bankágazatnak. Ez hatalmas összeg, a teljes romániai bankszektor idei nettó profitjának 50 százaléka.

Augusztus végén a frankhitelek összértéke 4,7 milliárd lej volt és a lakossági ingatlankölcsönök 4,2 százalékát jelentik. A frankhitelek 90 százalékát 205 és 2008 között vették fel.

Hirdetés