Megjött az ősz, vele együtt az eső és az árvíz

Galac megyében emberek százait kellett szerdán kimenekíteni az áradás miatt, egy időre megbénult a vasúti közlekedés is.
Hirdetés

Több folyó kilépett medréből a heves esőzések nyomán az ország keleti részén, Galac megyében emberek százait kellett szerdán kimenekíteni, és több országút járhatatlanná vált. Galac megyében a Szeret két mellékfolyójára, a Suhura és a Gerura vörös (harmadfokú) árvízvédelmi riasztást adott ki a hidrológiai szolgálat szerda este 21 óráig, míg a Prahova, Ialomița, Buzău, Vrancea, Vaslui, Tulcea, Konstanca, Neamț, és Bákó megyei folyók nagy részén narancssárga (másodfokú) árvízvédelmi riasztás van érvényben. A Tatros Hargita és Bákó megyei szakaszára is narancssárga riasztást adtak ki.

A Galac megyei prefektusi hivatal a katonaság segítségét kérte a veszélybe került lakosok evakuálásához: Pechea községből 250 embert kellett kimenekíteni, a házakat és utcákat elöntő víz már elérte az egy métert. A Vrancea megyei Bordeascaról mintegy 30 családot telepítettek ki.

A kedden kezdődött esőzések a fővárosban és a tőle délre fekvő Giurgiu megyében is gondot okoztak: a néhány óra alatt lehullott 37 milliméternyi csapadékot sok helyütt nem tudta elnyelni a csatornarendszer, a víz pincéket, aluljárókat öntött el. A Buzăut Brassóval összekötő DN10-es jelzésű országút Siriu közelében néhány óráig járhatatlanná vált, mert az eső által kimosott szikladarabok estek az útra. Galac környékén több elöntött országutat is lezártak, egy időre megbénult a vasúti közlekedés, a vonatok két-háromórás késéssel közlekedtek. 

A meteorológiai szolgálat az ország keleti részén további esőket valószínűsít, szerdán 18 óráig narancssárga figyelmeztetés van érvényben a moldvai megyékben.

Fotó: Monitorul de Galati

Hirdetés