Kiderült, kivel módosítja a magyar alkotmányt a Fidesz

Maga ajánlkozott, nem is kellett külön kérni rá. November közepére nyélbeütnék az alkotmánymódosítást.
Hirdetés
A Jobbik Magyarország biztonsága érdekében kész támogatni egy, a saját javaslatával megegyező tartalmú alaptörvény-módosítást – közölte Vona Gábor pártelnök kedden.
 
Az ellenzéki politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált a miniszterelnök szavaira: „fél éves időhúzás és 15 milliárd forint közpénz árán, egy kudarcba fulladt, érvénytelen népszavazás után Orbán Viktor is rájött, hogy kezdettől fogva a Jobbiknak volt igaza”. Értékelése szerint a kormányfő a Jobbik korábbi javaslatát indítványozza.
 
Orbán Viktor mai sajtótájékoztatóján közölte: az alaptörvényt négy ponton módosítanák úgy, hogy „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott törvényes határozat alapján lehet betelepíteni”. Tilos a csoportos betelepítés – rögzítenék.
 
Az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados parlamenti többségről úgy nyilatkozott: hisz abban, hogy „a jó forgatókönyv” szerint fognak haladni. A Fidesz-frakció ötpárti egyeztetést kezdeményez a kétharmados többség elérése érdekében, a Jobbik jelezte, hogy résztvesz ezen. Eddig egyedül a Demokratikus Koalíció jelezte a parlamenti pártok közül, hogy nem vesz részt az egyeztetésen, sem az alkotmánymódosítás parlamenti vitáján és szavazásán.
 
„Az EU nem hozhat olyan döntéseket, amelyek egy nép alkotmányos identitását akarata ellenére megváltoztathatják”; „az alkotmányos identitás körébe tartozó kérdésekben Brüsszel nem hozhat olyan szabályokat, amelyek felülírják a nemzeti jogalkotást” – válaszolta Orbán újságírói kérdésre. Alkotmányos identitás körébe tartozik az ország területe és népessége is, jelentette ki.
 
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte: a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjai által támogatott alaptörvény-módosítási kezdeményezést október 10-ig kell beterjesztenie a kabinetnek a Ház elé, arról 17-én tárgyalhat a parlament, és november 8-án szavazhatnak is, így támogatása esetén november közepétől válhat hatályossá.
 
Azt egyébként, hogy idegen népességeket nem lehet az ország területén letelepíteni, a román alkotmány is explicit módon tartalmazza (a harmadik cikkely negyedik bekezdése).

Hirdetés