Az RMDSZ feljelentette a B1 magyarellenes műsorvezetőjét

És a Néppárt sem tétlenkedett. Radu Banciu a magyarországi kvótareferendum ürügyén gyalázkodott egy jót.
Hirdetés

Feljelentést tett az RMDSZ az Országos Audiovizuális Tanácsnál a B1 televízió Lumea lui Banciu (Banciu világa) című vasárnapi műsorának magyarellenes uszításai kapcsán, követelve, hogy büntesse meg a televíziót, kötelezze arra az újságírót, hogy nyilvánosan is kérjen elnézést a magyar emberektől – közli a szövetség hírlevele.

Mint megírtuk, Radu Banciu a vasárnapi magyarországi kvótanépszavazás kapcsán jelentette ki műsorában, hogy „Romániának is jobb lenne magyarok nélkül”, a „magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában”, és ha az erdélyi magyarok „annyira magyarnak tartják magukat, és annyira románellenesek, akkor menjenek Magyarországra”.

„Az arabok Szíriában és Palesztinában, önök Magyarországon, mi itt, rendben?” – fogalmazott Banciu.

Nem ez az első eset, hogy a B1 televízió súlyosan torzít, manipulál, mi több: haragot szít a többségi nemzet és az erdélyi magyar közösség között – jelentette ki Kovács Péter ügyvezető elnök, aki rámutatott arra, hogy legutóbb a december elseji, kézdivásárhelyi eseményekkor – a kollektív bűnösség elvét habosítva – az egész magyar közösséget terroristának állította be.

„Mi nem egyszer elmondtuk már: az ilyenfajta uszításoknak nincs helyük a 21. század Romániájában, hiszen veszélyeztetik a többség és kisebbség viszonyát, képesek lerombolni azt a társadalmi békét, amelyet a román közösség és a magyar kisebbség 27 év alatt kiépített” – nyomatékosított Kovács. Megjegyezte: a Szövetség feljelentésének köszönhetően a B1 Televízió legutóbbi közösségi megbélyegzését március folyamán pénzbírsággal büntette a CNA.

Hirdetés

Mint Kovács Péter fogalmazott, nem az fáj nekik, hogy az RMDSZ-t is rossz színben tünteti fel, ezt már megszokták. „Ami elkeserít, és amit mindig szóvá tettünk, s ezután is elmondunk: megengedhetetlen közösségünk megbélyegzése, elfogadhatatlan az az állítás, miszerint a magyar embereknek semmi keresnivalójuk az országban, ez esetben különösen az, hogy átlátszó módon vajmi gazdasági bevándorló szerepet sóznak ránk” – mondta.

Az RMDSZ nem hagyja, hogy a magyar közösséget támadások érjék, továbbra is nyilvánosságra hoz minden jogsértést – szögezte le Kovács Péter.

Banciut Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke is feljelentette a CNA-nál.
Fancsali elmondta: elfogadhatatlan, hogy ilyen mondatok elhangozhatnak egy tévécsatorna műsorában, s reméli, hogy feljelentése nyomán kivizsgálják az elhangzottakat, s az illetékes hatóság megteszi a szükséges lépéseket.

Hirdetés