Utcára vonulnak Bukarestben és Kolozsváron Oprea miatt

A felháborodás oka: a szenátus nem adta ki a DNA-nak a volt belügyminisztert.
Hirdetés

Utcai tiltakozást szerveznek Bukarestben és Kolozsváron amiatt, hogy a szenátus nem hagyta jóvá a korrupcióellenes ügyészség (DNA) arra vonatkozó kérését, hogy bűnvádi eljárást indítson Gabriel Oprea ellen.

Az egykori belügyminisztert gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja a DNA, amiért tavaly októberben a konvoját felvezető rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett.

A szenátusi döntés felháborodást keltett a romániai nyilvánosságban és még Hans Klemm amerikai nagykövet is összevonta a szemöldökét.

A korrupció öl elnevezésű Facebook-közösség tiltakozást szervez csütörtökön 18 órakor a szenátus székháza elé, az eseményre eddig mintegy 2400 személy jelentkezett be. „Azokért megyünk az utcára, akik már nincsenek közöttünk és nem tudnak igazságukért harcolni” – írják, utalva Bogdan Gigină rendőrre, aki az Oprea konvojának felvezetése közben balesetet szenvedett és meghalt. „Meghalt egy rendőr, de az ügyészek által gyanúsított vétkes nem áll bíróság elé, amiatt, hogy a szenátus tagjai azt hiszik magukról, hogy a törvények fölött állnak” – írják.

Hasonló tüntetést szerveznek Kolozsváron is, ahol a Főtéren gyűlnek össze tiltakozni, szintén 18 órakor. Eddig mintegy háromszázan jelezték, hogy ott lesznek.
 

Hirdetés