Masszívan fegyverkezik a román hadsereg

82,5 millió euróból összesen 286 páncélozott harci járművet vásárol Románia, de bővül a haditengerészet flottája is.
Hirdetés

Négykerék-meghajtású, legfeljebb 7,5 tonnás, páncélozott, négy utas szállítására képes járművek beszerzésére írt ki 82,5 millió euró értékű tendert a védelmi minisztérium – közölte a Hotnews.ro kedden.

Ebből a pénzből 286 harci járművet akar vásárolni a tárca, amelyeknek rendelkezniük kell a Spike páncéltörő rakétarendszer beszerelésére alkalmas, forgó tetőszerkezettel. A kiírás szerint a dízelmotorral felszerelt, de kerozin-típusú üzemanyaggal is működtethető járműveknek közúton óránként legalább 100 kilométeres sebességet kell elérniük, páncélzatuknak pedig megfelelő védelmet kell biztosítania 7,62 milliméteres lövedékekkel, könnyű gránátokkal és aknákkal szemben. Az ajánlatokat egy hónap múlva bírálják el, a járműveket másfél éven belül kell leszállítani.

Az év elején a bukaresti védelmi tárca 93 millió eurós szerződést kötött az Eurospike német-izraeli konzorciummal páncéltörő rakétarendszerek beszerzéséről. A Hotnews a haditengerészet egymillió eurós távvezérlésű gépfegyver-licitjéről is beszámolt, felidézve, hogy a védelmi minisztériumnál egy másik, 188 millió eurós versenytárgyalás is folyamatban van két fregatt korszerűsítése és felfegyverzése érdekében.

A NATO-kötelezettségeinek és legfőbb stratégiai szövetségesének, az Egyesült Államok elvárásainak megfelelve Románia tavaly vállalta, hogy 2017-ig a hazai össztermék legalább két százalékára növeli védelmi kiadásait, és azt tíz évig nem csökkenti, függetlenül attól, ki alakít kormányt.

Hirdetés