Egy napig lobog a román zászló a szentgyörgyi városháza tetején

A városvezetés szerint ennyi épp elég tisztelegni a veteránok előtt. Helyi román tanácsos azt szeretné, ha a magyarok is ünnepelnék a román hadsereg bevonulását.
Hirdetés
Holnap kitűzik a román zászlót a sepsiszentgyörgyi városháza tetejére, de csak egy napig fog ott lobogni – írja a maszol.ro hírportál. 
 
A szentgyörgyi városvezetés ezzel tiszteleg a veteránok előtt, és tesz eleget a román szervezetek kérésének, hogy a román hadsereg 1944. szeptember 8-i bevonulásának évfordulóját ugyanazzal a szimbolikus gesztussal ünnepeljék, amit 72 éve alkalmaztak. Ezen kívül persze katonai parádé, ortodox istentisztelet és koszorúzás is jelzi, hogy a román hadsereg ezen a napon „felszabadította a várost a horthysta–fasiszta uralom alól” – fogalmaznak a zászlókitűzést kérő szervezetek.
 
Tavaly kisebb incidens is becsúszott az ünnepi programba, ugyanis erőszakkal akarták kitűzni a zászlót a városháza tetejére, amikor a felújítási munkálatok még zajlottak. A városvezetés az épület eredeti terveinek megfelelő csúcsdíszt, amellett pedig villámhárítót helyezett el az épület tetején, ezért műszakilag kivitelezhetetlen, hogy folyamatosan ott lobogjon a román zászló, amely egyébként is ott van a törvény előírta helyen, az épület homlokzatán – mondta Antal Árpád polgármester a maszol.ro-nak.
 
A veteránok egyesülete tavaly az ünnepségen, az egyik román városi tanácsos pedig a tegnapi önkormányzati ülésen hiányolta a polgármestert és alpolgármestert az ünnepségről. Andrei Cochior szerint kötelességük elmenni mindenhova, ahova meghívják őket. Az önkormányzatot az eddigi ünnepségeken valamelyik román tanácsos képviselte, most pedig Sztakics Éva alpolgármester érvelt azzal, hogy nem szeretné újraélni azokat az időket, amikor kötelező volt bizonyos rendezvényekre elmenni.
 
Akkor lehetne közösen ünnepelni, fejtette ki Miklós Zoltán, az RMDSZ városi frakciójának vezetője, ha a román állam is megbecsülné a magyar közösséget például az 1918-ban Gyulafehérváron ígért jogok megadásával.

Hirdetés