Ismét migránsokat fogtak a román határrendészek

Szíriai és iráni határsértőkből állt a lekapcsolt csoport.
Hirdetés

Újabb Szerbia felől érkező határsértő csoportot fogtak el pénteken hajnalban a román határrendészek a szerb-magyar-román hármas határ közelében – közölte honlapján a hatóság.

Óbéb közelében most 14 szíriai és iráni határsértő – köztük egy kiskorú – próbált illegálisan bejutni Romániába, míg előző éjszaka szintén 14 afgán és egy pakisztáni állampolgárt fogtak el a román hatóságok ugyanabban a térségben, ugyanabban az órában.

A határrendészet közölte: a határsértőket átadják a bevándorlási hivatalnak, hogy az lefolytassa a szükséges eljárásokat. A két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján a migránsokat visszaküldik Szerbiába.

„Magyarország kerítést épített a Szerbiával közös határán és a hármas határ térségében elfogott határsértők gyakorlatilag ezt a kerítést próbálják Románia felől megkerülni” – mondta el az MTI telefonos megkeresésére Ionuţ Nicola rendőrfelügyelő, a temesvári regionális határrendőrség szóvivője.

Hirdetés

Hozzátette: az utóbbi hónapban a román hatóságok 75 ázsiai és afrikai illegális bevándorlót fogtak el ezen a határszakaszon, akik – elmondásuk szerint – a jobb élet reményében próbálnak Nyugat-Európába jutni. Ez enyhe növekedést jelent az előző hónap vagy a tavalyi év azonos időszakához képest – magyarázta.

Augusztusban a határrendészet azt közölte, hogy az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal csökkent a román országhatárt illegálisan átlépők száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti.

Hirdetés