Megy a Puli a Holdra

A magyar a hetedik nemzet, amely a Google Lunar XPRIZE versenyének amerikai csapatával együtt égi kísérőnkre „léphet”. A Puli holdjárónak is helyet béreltek.
Hirdetés

Aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést Tel-Avivban – tudósít szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Puli Space Technologies.

A magyar holdjáró-projekt az amerikai Astrobotic leszállóegységével kötött megálalpodást egy egyedi időkapszula Holdra küldéséről, de még fontosabb, hogy magának a rovernek, a szimpatikus Pulinak is helyet foglaltak az amerikai leszállóegységen. Ezzel Magyarország hetedikként csatlakozott az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni hasznos terhek Holdra juttatását.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi misszión, úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok az egész világon megállják a helyüket” – nyilatkozta Pacher Tibor, a Puli-projekt „atyja”.

John Thornton, az Astrobotic elnöke pedig így fogalmazott: „Ezzel a megállapodással utazásunk megtriplázza a Holdra jutott nemzetek számát, így tényleg egy történelmi törekvésről beszélhetünk.”

 

Az emberiség emlékezete a Holdon

Az időkapszulát a Memory of Mankind (Az emberiség emlékezete) projekt keretében juttatnák a Föld kísérőjére. Ezzel a magyar csapat olyanok mögé sorakozott fel, mint a japán HAKUTO, vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra – mindezt a Google Lunar XPRIZE versenyének keretében.

A Memory of Mankind on the Moon (Az emberiség emlékezete a Holdon) kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomtatnak majd olyan kicsiben, hogy 10-szeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben.

A MoM korunk legizgalmasabb időkapszula projektje, amely sokszínű képet hagy utódainkra. Az exkluzív technológiával készült kerámiatáblák évtízezredekig maradhatnak épségben a hallstatti sóbányában kialakított termekben. Az emberiség emlékezete a Holdon projekt keretében a Puli és a MoM együttműködésében hat egyedi tábla jut el a Holdra.

Hirdetés

 

De mi az a Puli?

A Puli „a” magyar holdjáró, amely természetesen a hungarikumnak számító kutyafajtáról kapta a nevét. A Google 2007-ben hirdette meg a Lunar XPRIZE nevű nemzetközi holdraszálló versenyét, ennek keretében magántőkéből finanszírozott leszállóegységeket lehet küldeni égi kísérőnkre.

A versenybe eredetileg 29 csapat jelentkezett, de a létszám alaposan lecsökkent: a magyar Puli Space Technologies (PST) azonban benne maradt a „keretben”, és – mint a szerda este aláírt szerződés bizonyítja – most már gyakorlatilag biztos, hogy a holdjárót sikerül eljuttatni rendeltetési helyére.

A Google-projekt szerint a szondának legalább 500 métert kell megtennie a Hold felszínén (emlékeztetőül: a harmadik „holdnemzet”, a kínaiak Jáde Nyúl nevű holdjárójának mintegy 100 métert sikerült megtennie), továbbá legalább egy gigabájt méretű, HD minőségű videófelvételt kell készítenie, illetve visszasugároznia a Földre.

Amennyiben ez sikerül, az amerikaiak, az oroszok/szovjetek és a kínaiak után a magyarok lehetnek – Izraellel holtversenyben – a negyedik nemzet, amely hasznos terhet küld a Holdra.

A Puli holdjáró egyelőre kezdetlegesnek tűnő prototípusába mi a PST tavaly tusványosi bemutatóján botlottunk bele, le is filmeztük. Íme:

Hirdetés