Ezeket a filmeket nevezi Magyarország és Románia Oscar-díjra

Tiszta szívvel megyünk Sieranevadába.
Hirdetés

Magyarország a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra – ismertette az Oscar-díjra nevező bizottság szerdai döntését a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

Till Attila második játékfilmjének története elég rendhagyó: egy kerekesszékes bandáról szól, amelyben két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába állnak. Az alkotás a filmalap támogatásával a Saul fiát is gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével. A filmet a magyarországi mozik április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren nézték meg.

Till Attila: Tiszta szívvel

A Tiszta szívvel különböző forgalmazási jogait a filmalap értékesítési részlege eddig világszerte több mint 10 területre adta el, köztük Romániába is. A film nemzetközi premierje nagy siker volt a júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon, Palicson pedig elnyerte a közönségdíjat.

Köztudott, hogy idén februárban magyar film, a Saul fia kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, Nemes Jeles László holokausztdrámája az első magyar alkotás volt, amely 1982 – Szabó István Mephistójának sikere – óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.

Hirdetés

Románia is bejelentette jelöltjét a legjobb idegennyelvű filmek Oscar-díjára: a szobrocskáért Cristi Puiu Sieranevada című alkotása versenyez majd. A Cannes-i fesztivált is megjárt film díszbemutatója szeptember 8-18. között lesz mintegy 30 romániai városban.

Cristi Puiu: Sieranevada

A román újhullám fenegyerekének filmjét már bemutatták az idei TIFF-en: a Puiu-opusz Cannes-ból egyenesen Kolozsvárra repült, és hatalmas ovációban részesült az erdélyi szemle közönsége részéről. Cristi Puiu kedvéért még egy alkalmi díjat is létrehoztak a fesztiválon, egyfajta „különtrófeát”.

A legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában nevezett alkotások közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki az öt jelöltet, amelyek végül versenyre kelhetnek az Oscar-díjért. A jelöltek listáját 2017. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az elismeréseket február 26-án adják át a Los Angeles-i Dolby Színházban. A versenybe olyan alkotások nevezhetőek, amelyeket a hazai moziforgalmazásban 2015. október 1. és 2016. szeptember 30. között mutattak be.

Hirdetés